Uite o idee ce sigur iti va prinde bine. Dupa ce ai citit cartea, ai mai urmarit putin demonstratiile despre vacuitate, (potentalul ascuns al tuturor lucrurilor) si ai mai practicat putin plantarea semintelor pozitive, acum e timpul sa mergem putin mai in profunzime.Avand in vedere ca totul este “gol” de sens in esenta, hai sa punem putin si mintea noastra in vizor.
Gandurile ce trec non-stop prin vizorul atentiei noastre sunt la fel de goale de sens propriu precum orice obiect exterior din realitatea noastra. Ce simtim noi despre anumite ganduri, ne da perceptiile despre minte.
Hai sa explicam putin vacuitatea depresiei, deoarece este un caz cat se poate de practic si de des întâlnit. Iar dacă ne dam seama de această subtilitate, avem ocazia să eliminam depresia pe termen lung.
Iată răspunsul:
Este cat se poate de simplu sa realizam ca pixul nu-si are sensul in esenta sa, ci ca vine dinspre noi, la fel cum si “jucaria de mestecat” vine dinspre catelus. Este mult mai dificil sa realizam ca si insusi mintea noastra este goala in esenta ei.Cine a avut de a face cu depresia pentru perioade mai lungi de timp, si-a dat seama ca depresia nu survine pentru ca asa alege el. Depresia este una din acele afectiuni care ne demonstreaza clar ca nu suntem noi in prezent in controlul mintii noastre, ci mai degraba, provine din seminte plantate in trecut, seminte ce acum infloresc in perceptia starii de depresie.
Semințele au fost plantate in trecut atunci cand am zis sau am facut ceva ce a cauzat tristete altei persoane. Deasemenea depresia survine și din faptul că ne-am gândit mai mult la binele nostru decât al celor din jur. Cand semintele infloresc, vom simți depresie, chiar și in ciuda faptului ca restul lucrurilor par să fie în regulă. Același lucru observăm în cazul altor persoane ce se simt relativ bucuroși când au de a face cu cele mai deranjante situații. Aceasta este vacuitatea depresiei – In aceleași circumstanțe pe care le trăim momentan, altcineva se poate bucura fără probleme.
Daca vrei să poti trece mai ușor peste perioadele de depresie poți face un lucru foarte folositor: sa ajuți pe cineva care se afla in depresie, sa-l ajuți sa devina mai bucuros. Asta va planta o sămânță în mintea ta, sămânță ce va inflori în percepția ca mintea ta este strălucitoare și bucuroasă. Dacă nu poți ajuta momentan, este suficient și gândul că vrei să-i fie mai bine.
Așadar cauza nr 1, cauza substanțială ce duce la experimentarea unei stări de depresie este să te gândești numai la binele tău.
Există și alte 2 cauze contributorii, să nu-ți respecți angajamentele și flecăreala. De ce? pentru că dacă faci în mod repetat aceste 2 lucruri îți va scădea încrederea în sine, simți că nu mai poți duce lucrurile în care te angajezi la bun sfârșit și apoi depresia bate la ușă.