Shopping Cart

Nu ai niciun produs în coș.

Pentru pasionații de dezvoltare, nu există exercițiu mai bun decât o relație personală!

In articolul de azi avem un nou interviu despre relații cu un membru important al comunității noastre, Liviu Păsat. Un interviu spumos și plin de invățături!

 

LS -A avea o relație pur și simplu sau a avea o relație împlinită?

LP – Ar fi frumos dacă ai putea de la început să ai o relație împlinită. Doar că nu știi ce e aia până nu iți dai seama ce e o relație ne-împlinită. Nu știi cât de bună e apa până nu ți se face sete. De fapt nu știi multe. La început, nu știi ce vrei de la o relație, nu știi ce ai de dăruit, nu știi ce nevoi are celălalt, nu știi care îți sunt nevoile tale…

Răspunsul pe scurt: obiectivul e o relație împlinită. Călătoria către ea trece uneori prin relații ”ne”.

LS – Ce înseamnă pentru tine o relație împlinită?

LP – Eu personal am multe criterii. Și pe criteriile astea le-am descoperit și descoperindu-mă pe mine și descoperind ce vrea o femeie. O relație împlinită e cea care hrănește nevoile ambilor parteneri, și sunt câteva nevoi fundamentale: nevoia de a fi liber, de a te simți iubit, nevoia de a te simți unic, important, nevoia de stabilitate, nevoia de varietate, nevoia de a crește și nu în ultimul rând cea de a-ți aduce contribuția în viața celorlalți. Dacă relația îi hrănește fiecăruia dintre parteneri nevoile astea, atunci consider că relația e una împlinită. Și să nu uit, aș adăuga „relații intime de calitate”, ca să nu zică vreun pudic că folosesc în vreun fel cuvântul sex.

 

LS – Cum ai ajuns să ai relația din prezent?

LP – Cred ca primul lucru pe care l-am schimbat a fost mindsetul meu față de o relație. M-a influențat foarte tare Tony Robbins la capitolul ăsta care într-unul din video-urile lui spune că nu poți avea o viață împlinită fără a avea relații intime împlinite…

LS – Spui că ai început să “plantezi” conștient relația din prezent. Ce ai făcut concret? Pe ce direcții?

LP – Cred că  am făcut multe. Sunt o persoana care lucrează pe obiective și care atunci când nu reușește cu o strategie, schimbă abordarea .

Oricum, aș zice că am căutat-o activ. As putea sintetiza câțiva pași pe care i-am urmat.

1. Mai întâi am descris-o pe „THE EA”.  M-am gândit „dacă aș fi in fața lui Moș Crăciun, ce i-aș cere? Cum ar fi EA? Ce calități, ce valori ar avea, cum ar gândi, cum ar comunica, cum ne-am înțelege…” Am făcut o listă imensă de lucruri pe care mi le doream să le găsesc la ea. Lista imensă însemnând vreo 2 pagini A4.

2. Pasul 2 – din prima lista am selectat să vad care ar fi „MUST”, calitățile la care nu aș face rabat, gen „să îi placă instruirea, să vrea să se educe continuu” și defectele pe care nu le-aș accepta gen „nu accept să fie geloasă.”

3. Pasul 3 – pentru că întotdeauna atragi în viață ta oameni care rezonează cu tine, m-am gândit cum ar trebui să devin eu ca să atrag o astfel de persoană – și am început să lucrez cu mine, cu fricile mele de a avea o relație, cu fricile mele de a nu fi rănit, cu fricile mele provenite din experiențe anterioare, și cu alte o mulțime de frici pe care le-am descoperit când meditam sau ascultând-mi sentimentele și rememorând diverse experiențe din viața mea. Și metoda de „cleaning”, ca să îmi curăț fricile pe care am folosit-o mult este EFT-ul si video-urile de pe youtube cu Brad Yates pe subiectul „love and relationship”. Uite așa mi-am implementat și obiceiul ăsta de a face EFT în fiecare zi, pe diverse subiecte și emoții. Recomand cu mare drag EFT-ul! Dă o căutare pe youtube după „EFT Brad Yates” și vezi dacă ți se potrivește și ție. Sau dacă vrei în romana vorbește cu fratele meu Florin Pasat sau cu Nicoleta Nistor...

4. Pasul 4. Mi-am făcut un plan de acțiune. M-am gândit: unde aș putea găsi o astfel de persoana? Unde si-ar petrece timpul? Conform calităților pe care le-am descris, ar fi trebuit să își petreacă timp în cel puțin 2 locuri:

–  în librării – și drept urmare mergeam foarte des în Cărturești și mă întrebam „oare ce carte o fi citind acum iubita mea?”

– la evenimente, la seminarii, la conferințe… pentru că ar fi trebuit să fie acolo.. dacă îi place instruirea, nu?

Adevărul e ca nu ne-am întâlnit nici in Cărturești și nici la vreun seminar, ci ne-am întâlnit într-un Starbucks  după ce m-a întrebat când mai țin vreun seminar. Ne-am reîntâlnit de fapt, pentru că ne cunoșteam dinainte, ne-am reîntâlnit doar din „coincidență”.

5. Mai e ceva, săptămânal mergeam la o mătușă, în vârsta de vreo 90 de ani și petreceam timp cu ea, cred că maxim 30 de minute pe săptămână. Mă duceam și îi duceam prăjituri și mă bucuram de bucuria ei…. Așa făceam eu coffee meditation – mă bucuram de bucuria ei când o vizitam.

6. A, și mai e ceva, am meditat, am vizualizat cum ar fi să ai o relație împlinită! Mi-am creat imaginea în minte, am pus semințe de genul asta…

7. ..și mai e ceva m-am rugat. Am zis ca Dumnezeu întotdeauna mi-a vrut binele si întotdeauna m-a ajutat, sigur își dorea să fiu fericit și în domeniul ăsta, nu putea să îmi vrea altceva decât să fiu fericit. Așa ca am zis – eu îmi fac treaba mea că oricum Dumnezeu și-o face pe a Lui.

Cum spuneam, cred ca am făcut multe. Dar a meritat!

LS – Cam în cât timp apar rezultatele?

LP – Cred că a  durat ceva… Mie mi-a luat vreo 44 de ani. Sau dacă vrei să măsori altfel, mie mi-a luat timpul a câtorva relații neîmplinite. De-aia când ii văd pe unii ceva mai tineri, la 20- 30 de ani că se plâng, le-aș zice vreo doua…. dar trebuie să mă dau înțelept și să îi înțeleg, așa am fost si eu. E atât de mare presiunea din partea societății, din partea familiei, si chiar din partea hormonilor  (pe un fond de lipsă de cunoaștere, de lipsă de instruire) că uneori devine foarte de înțeles de ce nu avem nici mindset, nici răbdare și nici abilități să ne găsim relația potrivită. Cam la fel ca pentru alte domenii din viața noastră: business, financiar, sănătate etc

LS – Cu ce este diferită această modalitate de a-ți găsi partenerul potrivit față de rețetele clasice la care, poate că ai apelat în trecut? (locuri publice, diverse cluburi, site-uri de dating, etc)

LP – Eu le-am combinat pe toate. Si cei 4 pași, dar si alte metode pe care le întâlnisem și care cred eu că funcționează. Acum fiecare trebuie să aleagă ce i se potrivește.

LS – După părerea ta, care ar fi motivația noastră atunci când intrăm într-o relație ? (Care ar fi motivația pentru a avea o relație împlinită?)

LP – Cred că exista o motivație universala: acea de a TRĂI împlinirea! Pentru că o relație iți amplifica trăirile! Ia de exemplu o călătorie, o excursie: Una e să trăiești să zicem călătoria de unul singur și alta e să poți împărtăși bucuria călătoriei: ce vezi, ce înțelegi, ce înveți, ce simți pe parcursul călătoriei. Atunci când împărtășești altcuiva ce trăiești – îți amplifici trăirea. Ia gândește-te când ai o bucurie, care e primul lucru pe care vrei să îl faci? Nu cumva ]ți vine să ii spui și cuiva drag? Așa e și cu relațiile! Partea neplăcută e că și sentimentele negative sunt amplificate și cred că lecția pe care vrea să o aducă o relație împlinită e să înveți să amplifici trăirile plăcute și să atenuezi trăirile neplăcute.

LS – În loc de încheiere, ce ai putea să ne mai spui, evident, despre relații!

Dacă ești pasionat de dezvoltare personală, nu există exercițiu mai bun pentru asta decât o relație personală. Așa cum spuneam, o relație îți amplifică trăirile. Si mai e ceva: a obține o relație e una și a o menține împlinită e alta. La fel cum a-ți face un business de succes e diferit de a-l menține de succes. Sunt doua jocuri diferite – și ar fi bine să știi asta, ca să nu te oprești niciodată din a crește.

Avem aici câteva întrebări de la o cititoare. Ai putea sa ne răspunzi, dacă nu cumva răspunsul se regăsește la întrebările mele!

1. Cu toții ne dorim o relație împlinită, Dar ce înseamnă o relație împlinită?

LP – Cele 6 nevoi împlinite. Să fii tu însuți. Să ai o viziune comuna, să creșteți împreună.

2. Ne dorim o relație ca să … ???

LP – Trăim. Experimentăm trăiri. Cât mai frumoase, of course!

3. Cum știi/simți că persoana de X sau Y este cea potrivită?

LP – E un proces de selecție, se bazează pe încredere, pe o parte de chimie, de aliniere de valori, pe o viziune comună, pe niște abilități comune. Eeeee…ia un pic de timp să identifici toate astea…

4. Relația te ajută să crești, să te dezvolți, nu? Două – trei exemple cum te-a ajutat pe tine. Ce înseamnă asta mai concret?

LP – a. Ne ajutăm unul pe celălalt când avem convingeri limitative, să depășim gândirea limitativa. De exemplu ne surprindem unul pe celălalt când gândim „nu sunt suficient de bun” și ne susținem să ne schimbăm mentalitatea asta.

b. Ne respectăm și ne apreciem reciproc, ne scoatem reciproc în evidență calitățile

c. Avem viziune comune, vrem să fim un model pentru ceilalți oameni

d. Ne susținem unul pe celălalt în obținerea obiectivelor profesionale

5. Având în vedere că ne dorim o relație împlinită care să dureze zeci de ani, întrebarea este: care sunt ingredientele unei relații împlinite? Cum facem ca ea să dureze și să nu fugim la primul hop.

LP – Ține de multe componente. Uite câteva

  • O viziune despre cum vrei să arate viața ta și relația ta
  • o selecție cu inima și mintea persoanei cu care vrei să construiești viziunea asta
  • lucrul cu tine însuți
  • hotărârea de a dărui, pentru că o relație este despre a dărui
  • a fi aliniat la nivel de valori, de convingeri, dorințe personale,
  • starea de spirit pe care o aduci în mod repetat în relație
  • comportamentul pe care îl ai în mod repetat
  • polarizarea masculin – feminin în funcție de context…

E un pic mai complexa toată afacerea asta numita „relație”, dar frumusețea e că Dumnezeu ți-a dat o viață întreagă să experimentezi!

Liviu Pasat este antreprenor, proprietarul a trei business-uri, pe piața din Romania și din străinătate.

Totodată, el este și  autorul cărții “Obiceiuri care fac toți banii” – carte ce încapsulează toata experiența sa acumulată din interacțiunea cu miile de persoane în cei peste 10 ani de antreprenoriat. În aprilie 2016, a lansat cu succes la Londra cartea sa, “Obiceiuri care fac toți banii”

În calitate de speaker și trainer, este inițiatorul proiectului “Trezește banii din Viața Ta” în cadrul căruia a susținut evenimente în fata a peste 30.000 de persoane din țară și străinătate.

 

Descarcă ghidul introductiv!

Abonează-te la newsletter-ul Diamond System și vei primi instant ghidul pdf introductiv "Crește-ți venitul folosind Sistemul Semințelor", plus o serie de lecții video cu principiile de bază ale acestui sistem!

Uneltele de bază din sistemul semințelor

Înscrie-te și urmărește cele 7 lecții video despre unelte sistemului semințelor.

Așteaptă puțin te rog!

Felicitări!

Te-ai înscris. Verifică-ți te rog adresa de mail pentru confirmare!

Deasemenea, verifică și directorul SPAM și adaugă-mi adresa în lista ta de contacte!