Shopping Cart

Nu ai niciun produs în coș.

Din poveștile șlefuitorilor: Sergiu Cojanu

Sergiu Cojanu – antreprenor de 16 ani, liderul grupului Diamond System din Brasov, tatal unui baietel de 11 luni si om de munte de o viata 🙂

  1. Ce provocare ai avut cu afacerea ta sau în viața personală?

Provocarile de inceput au fost multe si marunte, retin doar ca am luat mai multe ‘tepe’ de-a lungul anilor, in bransa ambalajelor se lucreaza cu plata la termen si esti expus din punctul acesta de vedere. Degeaba am castigat procese, degeaba m-am inscris la masa credala, in cazul insolventelor, pentru ca nu am recuperat niciun ban. Mai tarziu am aflat ca exista seminte pentru asa ceva si situatia s-a indulcit considerabil.

Insa cea mai mare provocare a ultimilor 5 ani, a fost cresterea prea rapida a afacerii, pe care o detin si conduc. Tot timpul mi-am dorit sa cresc afacerea, iar in mintea mea, asta era echivalentul unei mai bune situatii financiare in plan personal, ceea ce este adevarat. Ceea ce nu am luat in calcul, a fost faptul ca aceasta crestere trebuie sustinuta atat financiar cat si cu multa munca. Asa ca in 2019 am achizitionat un sediu nou, birouri + depozit, cu un credit ipotecar pe 10 ani, crezand ca am rezolvat problema spatiului cel putin pe perioada de de creditare, insa cifra de afaceri care se dubla la fiecare 2-3 ani, m-a obligat in 2021 sa mai achizitionez o hala de 700 mp ca sa pot depozita marfa. Aceste spatii au atras dupa sine stocuri mai mari dar si mai multi bani blocati in piata, avand mai multi clienti care platesc la termen. Uite asa, in cativa ani, de la o afacere linistita fara datorii, am ajuns sa am 7 credite, in valoare cumulata de aprox 1 mil de euro.

Provocarea in viata personala era ca nu puteam sa leg o relatie de cuplu pe termen lung. Relatiile se terminau brusc la cateva luni dupa ce incepeau si exista un anume sablon dupa care se derulau, astfel incat aveam sentimentul ca atrag acelasi gen de persoana.

2.  Care sunt 2-3 frustrări/probleme legate de această provocare?

In prima parte, frustrarea era ca pierd bani, mai precis, nu pierdeam doar profitul firmei ci banii pe care-i plateam furnizorului pentru marfa respectiva, banii pentru salarii, cheltuieli cu distributia, etc iar fara un proces prin care sa dovedesc ca nu am reusit recuperarea sumei, plateam si taxe la stat pe sumele respective. Asta era frustrarea maxima, sa platesti, TVA,  impozit pe profit si pe dividende,  pentru o suma pe care nu ai incasat-o 🙂

Legat de credite, nu am o frustrare, bine ca am gasit o banca care sa ma sustina si sa ma finanteze in ritmul in care am avut nevoie. Platesc cu bucurie ratele si dobanzile aferente, chiar daca in ultimul timp au crescut foarte mult.

In plan personal, frustrarea era ca ma apropiam de 40 de ani si timpul nu curgea in favoarea mea 🙂

3. Cum ți-au impactat afacerea și viața personală

Am incercat sa pastrez un echilibru intre munca si viata personala. Am un program strict, nu lucrez dupa ora 17 si nici in week-end, timp pe care-l dedic familiei si pasiunilor pe care le am. De cand a aparut bebelusul in viata noastra, a trebuit sa mai tai din timpul cu pasiunile, asa ca din cand in cand mai iau cate o zi libera in mijlocul saptamanii si merg pe munte. Cu o planificare buna, incap toate!

4. Când ai auzit de Sistemul Semințelor?

Am auzit in decembrie 2015 de la Octavian Baban si Liviu Taloi, care au organizat un mic eveniment la Bran si la care am fost invitat de o prietena. Probabil nu as fi ramas prea aproape de sistem daca mai multe doamne prezente la intalnire nu ar fi aratat cu degetul in directia mea, atunci cand Octavian a intrebat: daca vreti sa va mai intalniti si sa discutati, sa formati un grup de lucru, aveti nevoie de un lider, cine sa fie acesta?

Ulterior, dorinta de a ajuta membrii grupului ca sa-si rezolve problemele, m-a facut sa studiez mai mult si sa ma implic mai tare in comunitate. Solutii conventionale puteau sa afle de oriunde, insa noi incercam in cadrul grupului sa rezolvam problema diferit, folosindu-ne de sistemul semintelor iar roadele nu au intarziat sa apara.

5. Care sunt 2-3 lucruri pe care le-ai făcut cu sistemul semințelor pentru a rezolva acea provocare?

Prima data am aplicat invatatura pe relatie, pentru ca asta era dorinta mea cea mai mare in 2015-2016. Aici pix-ul m-a ajutat foarte mult deoarece eu dadeam vina pe exterior (partenera, conjunctura, etc) si ma simteam lipsit de putere in a determina mersul relatie. Eram dependent de alegerea partenerei sau a sortii in a duce relatia mai departe. Pix-ul mi-a redat aceasta putere si incredere in sine, adica tine numai de mine ca sa am o relatie reusita, indiferent ce alegea partenera. Chiar daca v-a pleca, pentru ca dupa mai multe relatii nereusite, aceasta era temerea cea mai mare, eu daca am semintele potrivite ca sa am o relatie implinita, o voi avea. Asta m-a facut sa ma concetrez mai mult pe actiunile mele, pe ce seminte plantez ca sa am o relatie de cuplu armonioasa si mai putin pe exterior. Pix-ul mi-a redat libertatea, sta numai in puterea mea ca sa fac lucrurile sa functioneze! Am facut meditatia cafelei pe toate situatiile din trecut cand am adus oamenii impreuna, nu stiam cat de valoroase sunt aceste seminte si aveam din belsug plantate, mai trebuiau doar reactivate, iar cu colegii din comunitate, am inceput sa mergem la un camin de batrani. Asa l-am cunoscut pe nea Costica ce avea 89 ani pe atunci si am pastrat relatia cu el pana anul acesta cand la 95 de ani a plecat dintre noi. Relatia a devenit atat de stransa incat ne sunam la fiecare cateva zile si ne povesteam toate noutatile aparute in vietile noastre. Cand s-a nascut fiul nostru, s-a bucurat foarte tare si ne-a rugat sa-i dam voie sa se considere bunic, fiul lui a murit in jurul varstei de 40 ani iar nora si cei 2 nepoti au emigrat in Canada si nu l-au mai vizitat niciodata.

In paralel, am plantat pe bani iar aici m-am simtit mai in largul meu, pentru ca imi place sa fiu generos. Greseam din proasta intelegere si din dorinta de a acumula cat mai mult, fiind chibzuit la punga, ca sa nu zic zgarcit. Cand am inteles cum functioneaza lucrurile, am dat drumul generozitatii sa se manifeste pe deplin, oferind fara rezerve timp oricui avea nevoie, invatatura colegilor slefuitori, sprijin colegilor de munca, clientilor, furnizorilor si mai ales concurentei am inceput sa-i trimit clienti (de neconceput inainte de a afla despre Slefuitor :D), facturile catre furnizori, pe care nu le plateam la timp, initial le-am platit in termenul agreeat iar mai apoi, le plateam pe loc si nu in ultimul rand, am oferit sume de bani cu fiecare ocazie pe care am intalnit-o. De multe ori donam pana la ultimul leu de buzunar, fiind convins ca sistemul functioneaza si cu cat este mai mare efortul, cu atat este mai puternica samanta.

Vazand ca acumulez credite, am inceput sa plantez ca sa scap mai repede de ele. Intamplarea face sa am multi prieteni care au credit pentru locuinte si am sol din belsug. Prin rotatie, fara sa-si dea seama de intentie, le dau un telefon si din una in alta, ajungem si la credit. Ma intereseaza cat este rata capital si cat dobanda. Apoi le ofer o suma de bani, cel mai frecvent echivalentul a 10-12 rate capital, dar si mai putine daca valoarea ratei este mare, cu care sa faca o rambursare anticipata si sa scurteze creditul cu 1 an. Pe langa ratele capital oferite de mine, prietenul prin rambursarea anticipata, mai castiga si valoarea dobanzilor aferente acestor rate, pe care nu le mai plateste. La o rata de 1800 lei/luna, compusa din 200 lei rata capital si 1600 lei dobanda, cand ii ofer 2000 lei am grija sa inteleaga ca acestia valoreaza 18.000 lei iar in meditatia cafelei, aceasta suma imi imaginez ca am oferit-o.

Astfel, creditul pentru apartament luat in 2016 pe 30 de ani, am reusit sa-l inchid in 2022 iar primul credit pe societate, luat in 2019 pe 10 ani, l-am inchis in 2022.  Aveti incredere, sistemul functioneaza! 

6. Ce rezultate ai avut și cum te fac ele să te simți acum?

Ma simt implinit, conectat cu oamenii din jurul meu si recunoscator pentru invatatura primita prin acest sistem. Fara pix, probabil ca si acum rataceam  cautand  solutii la problemele mele.

7. În general, ce acțiuni sunt necesare pentru a reuși în viață?

Pe ansamblu, moralitatea, in particular onestitatea mi se pare foarte importanta. Cu ea creezi relatii autentice, sanatoase, care rezista in timp. Aceste relatii se pot transforma in prietenii si-ti aduc bucurie sufleteasca si/sau in relatii de afaceri, care se transforma in bani.

8. Cu ce te ocupi în prezent – descrie pe scurt produsele/serviciile tale

Vindem ambalaje de toate felurile, 90% din ele, personalizate cu dimensiunile si imaginea clientului. Preluam proiectul din faza de idee si-l trecem prin toate etapele, analiza preliminara, ofertare, proiectare, executie mostre iar daca totul merge bine pana aici, fabricare intern sau la un tert ( gama de produse este mare si nu putem face pe toate), depozitare, livrare ( in transe daca este cazul).

9. Unde te pot găsi oamenii (site, email, profil de FB)

Site: www.policrom.eu

Magazin online: www.policromshop.ro

Facebook: www.facebook.com/policrombv

Descarcă ghidul introductiv!

Abonează-te la newsletter-ul Diamond System și vei primi instant ghidul pdf introductiv "Crește-ți venitul folosind Sistemul Semințelor", plus o serie de lecții video cu principiile de bază ale acestui sistem!

Vă rugăm așteptați

Am primit înscrierea ta. În curând vei primi un email de confirmare.

Notă: Acest email pentru confirmare ar putea ajunge în spam. Dacă nu-l găsești în inboxul principal după câteva minute, verifică și folderul de spam. 

Înscrierea la newsletter nu este finalizată până nu confirmi adresa ta de email!