In primul rand iti multumesc pentru invitatia de a raspunde intrebarilor tale! Este o onoare pentru mine.
Si acum, revenind la intrebari si provocari, acestea sunt cele pe care le-am avut din abundenta in ultimii 8 ani din viata mea. Uitandu-ma in urma, momentul in care am ales sa schimb domeniul de activitate a fost cel care au determinat cele mai mari schimbari din viata mea.
Schimbarea a fost sa renunt la locul de munca intr-o corporatie pentru a face antreprenoriat social. Provocarile au venit din faptul ca a trebuit sa ma adaptez acestui nou system, care a insemnat in primul rand sa nu mai am o echipa care sa sustina eforturile mele. Tot cee ace faceam la inceput trebuia sa fac eu. Si aici sunt doua aspecte: Cantitatea de munca si diversitatea sarcinilor care trebuiau indeplinite.
Daca la inceput era mai simplu de dus, pe parcurs am fost fortata sa constientizez ca am neaparat nevoie de ajutor si trebuie sa fac demersuri sa cresc echipa. Si acestea erau necesare atat pentru a putea atinge obiectivele propuse, cat si pentru a oferi calitate actiunilor noastre.
Mi-a fost greu sa-mi construiesc echipa din mai multe motive:
- intai mi-a fost dificil sa am suficienta incredere in mine ca voi face acest proiect sa functioneze astfel incat sa nu dezamagesc persoanele care mi s-ar alatura.
- apoi m-am lovit de un alt blocaj al meu, acela de a cere ajutorul, de dificultatea de a cere sustinerea sponsorilor pentru mine si pentru echipa mea.
In domeniul ONG-urilor, acela in care activez eu, nevoile beneficiarilor sunt deja atat de mari incat nu am avut curaj ani de zile sa cer aceasta sustinere si pentru mine si echipa.
Ce s-a intamplat a fost insa ca acest comportament a generat multa suferinta, munca pana la epuizare in repetate randuri si, de multe ori, frustrare ca nu pot sa functionez cu viteza la care imi doream si ca eu, desi iubeam ceea ce faceam si ajutam foarte multe persoane, nu ma puteam bucura de pace si abundenta in viata personala.
In plus de acestea, am ajuns sa dezamagesc prin intarzieri ale actiunilor noastre fata de cele planificate si asumate cu partenerii nostri – ONG-uri si companii.
De sistemul semintelor am auzit in anul 2020, de la Diana Trascu, colega cu care lucram la acel moment. Ea a fost cea care mi-a aratat cartile si m-a introdus in comunitate. Apoi am fost binecuvantata sa o intalnesc pe Cristina Prahoveanu, cea care mi-a fost mentor in sistemul semintelor si careia ii sunt recunoscatoare.
In momentul in care am inceput sa lucrez cu sistemul semintelor a inceput sa se faca lumina in viata mea. Am inceput sa inteleg mult mai clar corelatia dintre gandurile si faptele noastre din fiecare clipa si rezultatele din viata noastra, sa inteleg importanta ordinii (din toate punctele de vedere, inclusiv a curateniei din casa) si a integritatii fata de noi si fata de ceilalti. Iar participarea la cateva dintre cursurile DCI au fost daruri care m-au imbogatit pentru totdeauna.
Cunoasterea primita, exemplele de comportament dezirabil, comunitatea care sustine eforturile personale prin puterea exemplului au fost cele care m-au ajutat pe mine sa depasesc momente foarte dificile, sa obtin claritate in legatura cu ceea ce am de facut, sa inteleg fara drept de apel ca eu sunt responsabila de tot ceea ce se intampla in viata mea si ca eu pot schimba la fel de bine ceea ce traiesc.
Insa am inteles ca pentru toate acestea este nevoie de timp si practica constienta si constanta. Dar cu cat esti mai perseverent, cu atat rezultatele sunt mai valoroase si tu, la nivel personal si al afacerii tale, generezi impact mai mare si cu rezultate benefice asupra tuturor celor cu care interactionezi.
Daca este sa enumar efectiv ce am facut, acestea au fost:
- sa acord atentie gandurilor, faptelor, gesturile mele prin completarea carnetelului – recunosc ca aceasta etapa imi aduce multa claritate si cu aceasta vin pacea, calmul si determinarea de a reusi ceea ce imi propun
- sa fac meditatia cafelei
- sa particip la cursuri
- sa am grija sa fac acele actiuni care pot genera in viata mea schimbarile de care am nevoie. Si aici enumar:
- sa sustin constient prin interactiunea prin social media pe cat mai multi dintre prieteni, dar si pe cei pe care ii percepeam la acel moment ca fiind competitori. Si sunt recunoscatoare pentru bucurie si pacea pe care le simteam ori de cate ori fac asta.
Cred ca astfel am inteles ce inseamna sa-ti iubesti aproapele cu adevarat si in fapta.
- Relatia cu banii a fost sustinuta prin mai multe tipuri de actiuni:
- Sa platesc in sesiuni de consultanta pentru business-ul meu exact sumele de bani pe care doream eu sa le incasez
Si aici am constientizat ca pana nu am platit eu aceste sume de bani altor profesionisti, nu am avut curaj sa le cer pentru mine ca recompensa pentru munca depusa fiindca nu credeam ca 1. Merit si 2. Ca lumea este dispusa sa plateasca
- Sa binecuvantez si sa ofer cu generozitate si constient bacsis tuturor celor care imi ofereau servicii imaginandu-mi binele pe care acele sume de bani il aduc in vietile celor care le primesc
- Sa platesc facturile imediat ce le primesc
- Pentru a avea claritate am grija sa fac sa fie curat in casa si in spatiul de lucru
- Am ajutat si ajut constant alte persoane sa-si indeplineasca obiectivele legate de bani, loc de munca, crestere a proiectelor lor.
- am grija ca cuvintele pe care le folosesc in interactiunile mele sa aduca valoare si bucurie celor carora li se adreseaza si sa transmit oamenilor ca sunt minunati asa cum sunt, fiecare avand darurile lui
Pentru a reusi, pentru mine a fost important sa fiu integra cu mine insami si cu ceilalti, sa-mi asum responsabilitatea faptelor, gesturilor si gandurilor mele, sa fiu autentica, sa recunosc cand gresesc pentru a putea indrepta un anumit comportament, sa fiu intotdeauna dornica sa invat cum pot imbunatati fiecare aspect al vietii mele si perseverenta in implementarea comportamentelor dezirabile.
Ce fac eu acum este sa dezvolt platforma Fa Bine!, pe care am fondat-o in urma cu aproape 5 ani. In spatiul creat in comunitatea Fa Bine! se regasesc peste 300 de organizatii (ONG-uri, scoli, spitale, institutii ale statului) pe care le-am sustinut cu donatii de peste 10.000.000 Ron si cu oportunitati de invatare si dezvoltare sub forma de cursuri, ateliere, actiuni de conectare cu companiile private si multe altele.
In acelasi timp, avand cunoasterea si experienta primita din interactiunea cu ONG-urile, cream programe de responsabilitate sociala pentru companii si de voluntariat. Mie voluntariatul mi-a salvat viata atunci cand aveam mai mare nevoie sa stiu cine sunt si ce pot eu implini in aceasta lume. Cred cu toata fiinta mea ca daruind din ceea ce esti si profesional are beneficii uriase asupra starii tale de sanatate, asupra relatiilor tale de orice fel, asupra binelui general din viata ta.
Inspirata de interactiunea cu oamenii, m-am dezvoltat ca profesionist in dezvoltare personala si coach si ma bucura sa facilitez conversatii despre puterea cuvintelor (Multumesc! Si Te iubesc!), despre puterea noastra de a ne trai visele, despre reconectarea la propria fiinta si la corpul nostru, atat in sesiuni individuale cat si de grup.
Mai multe detalii despre cine sunt si ce fac pot fi gasite la urmatoarele linkuri si date de contact:
Platforma Fa Bine: https://fabine.eu/
https://www.facebook.com/fabine.eu
https://www.linkedin.com/company/fa-bine/?viewAsMember=true
Maria Coach-ul: https://mariaduduman.com/
Iti multumesc cu recunostinta, Livia, pentru oportunitatea de a-mi aduce claritate in legatura cu ce am creat si de a impartasi din bucuriile mele si din ceea ce sunt azi!
Maria