Echipa Diamond Cutter Romania va urează Paște liniștit, cu multe bucurii și multe semințe frumoase să vă inflorească alături de cei dragi.
Am cules pentru voi câteva citate despre compasiune și câteva dintre formele ei de manifestare. Deși compasiunea este o chemare naturală a fiecăruia dintre noi, trebuie să acționăm mereu în acest sens, pentru a o scoate la suprafață, a o lărgi și a o manifesta către toate ființele.
Compasiunea autentica – iubindu-i pe toți
“Ați auzit că s-a zis: “Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău”, spune Iisus în Matei 5:43-48, adăugând, “iar Eu vă zic vouă: iubiți pe vrăjmașii voștri și rugați-vă pentru cei care vă prigonesc”.
Această poruncă i-a adus aminte lui Dalai Lama de o întrebare a lui Shantideva care spunea: “Dacă nu practici compasiunea față de vrăjmașul tău, atunci față de cine o poți practica?” Shantideva explică faptul că, dacă poți avea această atitudine față de dușmani, aceștia devin „învățătorii tăi spirituali cei mai buni”, căci îți oferă șansa să-ți dezvolți calități precum toleranța, răbdarea și discernământul.
Ceea ce Dalai Lama numește compasiune „autentică” îi include pe toți, fără excepție – nu doar pe cei dragi. Chiar și dușmanii noștri “fac parte din omenire. Ei sunt de fapt, frații și surorile noastre, așa că trebuie să avem grijă de ei. Iar direct sau indirect, viitorul nostru depinde de ei”.
Daniel Goleman, “Forța binelui – Viziunea lui Dalai Lama pentru lumea de azi”, pag 73
Compasiunea necondiționată
“Putem dezvolta, cu exercițiul potrivit, de la nivelul comun de iubire, o iubire universală și nepărtinitoare, când nu ne pasă de credință, de naționalitate sau de poziția socială – atât timp cât e vorba de ființe umane, căci ele sunt frații și surorile noastre.
Pentru mulți dintre noi idealul unei asemenea compasiuni mondiale, aduce a simplă dorință.
Ca să vorbim mai practic, noi țintim în această direcție ori de câte ori ne confruntăm cu suferința cuiva și reacționăm ca să ajutăm, fără să mai ținem cont dacă îl cunoaștem sau nu. Fapta noastră de compasiune nu e condiționată – nu depinde de modul în care se poate să ne fi tratat acea persoană, nici dacă avem o relație cu ea.
Când întâlnim o suferință, facem tot ce se poate”.
Daniel Goleman, “Forța binelui – Viziunea lui Dalai Lama pentru lumea de azi”, pag 74
Compasiunea de sine
“Dacă vrem să ne reorientăm mintea, evitând alimentarea obișnuită cu griji, frustrări, deșertăciuni și frică, compasiunea ne îndreaptă atenția către ceva mai mare decât preocupările noastre meschine. Acest obiectiv mai mare ne umple de viață. Suntem eliberați de necazurile noastre interioare, lucru care ne face mai fericiți.
Compasiunea ne micșorează frica, ne întărește încrederea și ne face să ne descoperim puterea interioară. Diminuarea neîncrederii ne deschide față de ceilalți și ne dă un sentiment de apropiere față de ei, precum și sentimentul de a avea un scop și un sens în viață.
Compasiunea nu implică numai simpatie sau caritate pentru altcineva ne include și pe noi înșine. Avem nevoie de compasiunea de sine.
Pentru a întări un sentiment autentic de compasiune, trebuie să ne asumăm responsabilitatea grijii pentru propria noastră persoană: să ne pese de suferința tuturor – inclusiv de a noastră.”
Daniel Goleman, “Forța binelui – Viziunea lui Dalai Lama pentru lumea de azi”, pag 67-70
Esența compasiunii
“Este limpede că lipsește ceva fundamental în felul în care noi, oamenii, tratăm lucrurile. Dar ce anume ne lipsește? Problema fundamentală este aceea că acordăm prea multă atenție aspectelor materiale exterioare ale vieții, neglijând în același timp etica morală și valorile interioare.
Prin valori interioare înțeleg acele calități pe care le apreciem cu toții la ceilalți și către care ne îndreptăm conform instinctului nostru natural, condiționați cum suntem de natura noastră biologică de animale care supraviețuiesc și se dezvoltă numai într-un mediu de grijă, afecțiune și căldură sufletească – într-un cuvânt, compasiune.
Esența compasiunii este dorința de a alina suferința altora și de a lucra pentru bunăstarea lor. Acesta este principiul spiritual din care se nasc toate celelalte valori interioare pozitive.”
Sfinția Sa, Dalai Lama – “Dincolo de religie – Etică pentru o lume mai bună” – pag 10
O altă formă de compasiune
“Fundamentul pentru lărgirea cercului nostru de iubire provine din biologia noastră dar construcția unei iubiri universale cere muncă. Determinanții biologici sunt semințele din care poate crește o compasiune mai mare.
Puterea afecțiunii noastre biologice pentru semenii noștri poate fi îmbinată cu puterea intelectului nostru, extinzându-ne astfel iubirea în mod nelimitat. Totuși, lărgirea progresivă a sferei noastre de preocupări, pentru a îmbrățișa întreaga omenire, nu se întâmplă atât de natural: trebuie să facem un efort neîntrerupt.
Acest efort poate fi susținut prin micșorarea puterii emoțiilor noastre distructive – furia sau gelozia sau oricare dintre celelalte. Învingerea reacțiilor noastre emoționale dăunătoare, este în sine, o formă de compasiune, nu doar pentru noi înșine, ci pentru oricine cu care avem legătura.”
Daniel Goleman, “Forța binelui – Viziunea lui Dalai Lama pentru lumea de azi”, pag 75