Nu cred că am apucat să spun vreodată public povestea despre cum a luat naștere comunitatea DCI în România, cel puțin de când a apărut Șlefuitorul. Azi m-am hotărât să zic o parte din poveste. Nu doar pentru că e o parte din călătoria mea personală, dar și pentru că vine tot dintr-o sămânță ce crește frumos, pe zi ce trece.
Așadar, acțiunea avea loc în Starbucks – Mall Vitan (București) undeva prin februarie 2014, eram prezent la una din întâlnirile Open Connect. Pentru cine nu știe, Open Connect este unul din cele mai longevive evenimente de networking pentru antreprenori, început de Dragoș Roua, în august 2012. La vremea respectivă încă se țineau întâlnirile în Starbucks, în fiecare joi, ne adunam un număr de 30-50 de persoane și discutam despre proiectele în care suntem implicați sau pe care vrem să le demarăm.
Trecuse deja 1 an de zile de când citisem pentru prima dată Șlefuitorul, spusesem tuturor prietenilor despre carte, dar încă nu puteam spune că era o comunitate în jurul acestui sistem.
Ei, și așa se face că la acea întâlnire din Februarie, a ajuns și Daniel Teashala, un bijutier din Etiopia, cel care se ocupă de Galeriile Zehava din București. Când am auzit că Dani e bijutier și că se ocupă cu diamante în munca lui, imediat m-am dus să-l cunosc. Știam din Șlefuitor că businessul cu diamante este cel mai greu business din lume de condus, așa că eram curios dacă citise și el cartea.
Zis și făcut, m-am dus, ne-am cunoscut, iar când l-am întrebat dacă a citit Șlefuitorul de Diamante, instant i s-au luminat ochii de bucurie.
“Bineînțeles că am citit-o! Este filosofia mea de business. Fără această carte nu aș fi putut face deloc afaceri, mai ales că sunt stabilit în România doar de câțiva ani.” Iar ceea ce a urmat după, a fost o conversație de 2 ore în care mi-a povestit multe detalii despre cum aplica el sistemul Șlefuitorului în afacerea lui. Era și el la fel de bucuros ca și mine că în sfârșit, după 5 ani de stat în România, apucă și el să vorbească cu cineva care a citit Șlefuitorul.
Mi-a mărturisit că orice succes a avut în afacerea lui s-a datorat acestei cărți. După cum bine știi din Șlefuitor, în businessul cu diamante, dacă nu ai o conduită etică impecabilă, poți dispărea peste noapte de pe piață. Mi-a povestit multe detalii ale managementului karmic pe care îl respectă strict, zi de zi, cu toți cei cu care interacționează.
Spre final, îmi aruncă o provocare !
Dani: “Auzi Octav, n-ai vrea să te ocupi tu și să publici cartea asta în limba română. Aș face-o eu, dar nu prea știu așa bine limba și în plus nu am timp mai deloc.”
Acesta a fost un moment foarte important. Când am auzit aceste cuvinte, instant mi-au trecut prin fața ochilor zeci de scenarii cu oameni din România care începeau să aplice sistemul DCI în afacerile lor și deveneau din ce în ce mai prosperi și împliniți că fac o muncă bună. Nu i-am dat un răspuns atunci, i-am spus doar că mă voi gândi și voi vedea ce pot face.
Deja mă înscrisesem pentru evenimentul din Sofia din luna mai, eram chitit să merg să-l întâlnesc pe Geshe Michael, dar publicarea cărții era deja o misiune care bătea aprig la ușă.
După nici mai puțin de o săptămână, îi întreb pe oamenii de la Open Connect, ce ar zice ei dacă l-am chema noi pe Geshe Michael în România în acel an. Ne-am uitat unii la alții și aproape instant, răspunsul a fost “Da, hai să-l aducem !”. Ce e bine de știut, este că noi mai realizasem un eveniment cu un an în urmă în aceeași formulă. Era vorba despre un workshop cu Steve Pavlina. Ce a fost fain la acel workshop, este că l-am organizat în mai puțin de 10 zile, cu tot cu promovare, cu stabilirea programului și cu vreo 60 de persoane la Marriot. Așadar aveam ceva experiență în organizare.
Așa că am acceptat noua provocare, i-am zis lui Dani că m-am hotărât nu numai să public Șlefuitorul în limba română, ci vrem să-l și aducem pe GMR în România în același an.
Dani m-a susținut 100% în această muncă. Făcea exact cei 4 pași cu mine.
De multe ori mergeam seara la el la atelier, după program, și mai stăteam câteva ore de vorbă. Deși aveam și eu la rândul meu multe provocări în a conduce o echipă, o firmă, o comunitate, de fiecare dată după ce vorbeam cu Dani mă întorceam cu și mai multă încredere că orice se va întâmpla vine 100% din tipare mentale. Încet încet, renunțam la vechiul mod de gândire, care ar fi presupus să mă zbat, să dau din coate, să împing lumea în stânga și-n dreapta.
Mai mult, Dani nu uita niciodată să-mi amintească de scopul măreț al acestei munci, de câți oameni vor beneficia de pe urma ei, de cum ar fi să existe o asemenea comunitate de oameni care să-și conducă afacerile după aceste principii etice. Cum ar fi să ai parte doar de parteneri etici în afacerile tale? Toate aceste lucruri pe care le discutam cu Dani m-au motivat să accept provocarea și să fac această muncă.
Când am ajuns în Sofia, pe finalul lunii mai 2014, i-am povestit și lui Scott (asistentul lui GMR) despre Dani și cum m-a ajutat el să pornim comunitatea Șlefuitorului în România. Iar Scott (fiind mai obișnuit cu principiul potențialului ascuns) îmi zice: “pai e logic, tu l-ai creat pe Dani. Prin prisma tiparelor tale mentale, Dani a apărut în lumea ta pentru a te ajuta. Continuă munca asta pentru că e un beneficiu imens adus lumii din care faci tu parte”. Încă mi-era greu să cred că eu sunt responsabil de tot ce mi se întâmplă, că lumea din jurul meu vine și ea 100% tot de la mine și că dacă aș vrea să schimb ceva în exterior, trebuie mereu să umblu la tiparele mele, nu la cei din exterior.
Acum, deși îmi vine greu să vorbesc despre realizări, ele merită menționate. Datorită echipei de la început (Dragoș, Florin, Raluca și Roxana) care a făcut posibil startul comunității DCI în România, datorită și Open Connect, locul unde a luat naștere prima dată această idee, chiar dacă au trecut doar puțin peste 2 ani (adică încă consider că suntem la început și că ar fi mai bine să muncim mai mult decât să vorbim despre noi), comunitatea DCI România crește de la lună la alta:
- am publicat 4 cărți în limba română scrise de GMR
- săptămâna viitoare îi aducem a 3a oară în România pe GMR și echipa DCI.
- au luat naștere grupuri de mastermind DCI în alte 6 orașe: Oameni care se ajută reciproc în a înțelege mai bine aceste principii și care vor să le aplice în munca lor.
- am ținut aproape săptămânal întâlniri tip mastermind în București, plus..
- am pornit și un grup de studiu (pentru cei care au vrut să intre mai mult în sursele acestor învățături)
- plus multe alte acțiuni de plantat semințe bune care au luat naștere în jurul comunității.
Eu m-aș opri aici cu povestea. Ea continuă pe zi ce trece, e mult de muncă în acest domeniu, pentru că vorbim despre educația oamenilor, despre schimbarea unor mentalități adânc înrădăcinate, dar e și frumos atunci când observi acel A-HA pe fețele oamenilor, când își dau seama că pot într-adevăr schimba toată realitatea dacă se ocupă de grădinăritul mental.
Hai să facem cu toții un super coffee meditation ! Fiecare avem un rol în toată această poveste, chiar și dacă nu am apucat să ne întâlnim vreodată, simplul fapt că ai auzit de sistemul Șlefuitorului (de un sistem care funcționează de fiecare dată și care te învață că singura metodă de a obține orice-ți dorești în viața, vine din a-i ajuta pe alții să obțină acel lucru întâi), este un merit al tuturor.