Shopping Cart

Nu ai niciun produs în coș.

Pastile Din ”Karma Iubirii” pentru Relații Împlinite

Iată niște răspunsuri la cele mai des întâlnite provocări în relații din cartea ”Karma Iubirii”. Le puteți lua cu copy/paste:

 

Semințe pentru licăririle de rai din viața noastră 😊

„Licăririle de rai pe care le avem uneori sunt reale pentru că vin din semințele karmice din mintea noastră, la fel ca toate celelalte lucruri. Iar semințele necesare sunt dorințe de bine pentru întreaga lume și nu sunt chiar așa greu de obținut.

Tibetanii spun că aceste semințe puternice încep cu un dezastru de acasă. Dacă avem noroc, se întâmplă devreme în viață.

Astfel de tragedii ne obligă să privim mai îndeaproape la ce se întâmplă în lume.  Dacă toate merg bine atât timp suntem pe pământ atunci ne găsim un job bun, un partener bun, o casă bună, o familie bună. Apoi, una câte una, ne sunt luate  înapoi – așa e viața. În adâncul inimii știm cu toții – chiar din copilărie – că așa vor sta lucrurile. Și ne încearcă un sentiment de tristețe – pentru noi și pentru lumea în care trăim – dar și un sentiment de blândețe dulce, plăcută.

Există, îngropată adânc în inima fiecărei ființe vii, o dorință arzătoare de a ajuta celelalte ființe vii să trăiască.

De fiecare dată când simțim această dorință dulce, această pasiune de a ajuta întreaga lume, plantăm în noi o sămânță specială. E sămânța pentru acele momente speciale când ți se pare că stai lângă un înger din rai”

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 81-83)

 

Semințe pentru afecțiune

 

“Tot ce avem de făcut este să plantăm cu grijă câteva semințe mici. Ce dorim aici e căldură autentică și ca să o obținem, trebuie mai întâi să o dăruim.

În treburile de zi cu zi, încearcă să fii mult mai prietenos (prietenoasă), în mod conștient, cu toți oamenii pe care îi întâlnești. Nu e nevoie de un efort uriaș, ci doar de mai multă grijă din partea ta. Bate-i pe umăr pe colegii de la serviciu când fac treaba bună; mulțumește-i casieriței de la magazin pentru ajutor; ține ușa deschisă pentru cineva care intră după tine în clădire.

Cel mai important: radiază zâmbete la întâmplare către oamenii pe lângă care treci pe stradă sau prin magazin. Mai ales dacă ai grijă să faci Meditația Cafelei, aceste mici semințe vor crește într-un copac puternic, o viață întreagă de afecțiune”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 88-89)

O metodă specială ca să te asiguri că semințele negative nu se deschid

 

“Aceasta este pur și simplu – în cât mai multe momente din zi cu putință – să te gândești cum oamenii, și lucrurile și evenimentele din jurul tău vin din semințele din mintea ta.

Modul în care sterilizezi semințele negative – e pur și simplu să te oprești și să te gândești, pe tot parcursul zilei, la modul în care toate lucrurile din jurul tău vin de la tine.

Soarele care a răsărit de dimineață vine din semințele pe care le-am plantat încercând să aduc fericire și lumină în viețile altor oameni. Micul dejun de azi-dimineața a venit din semințele pe care le-am plantat asigurându-mă că ceilalți au suficient. Chiar și ochii cu care citesc aceste cuvinte vin din semințe pe care le-am plantat ajutând-i pe ceilalți să vadă, să înțeleagă lucrurile pe care trebuie să le înțeleagă”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 409-410)

 

Intimitatea – ca act de creație mai înalt

 

“În circumstanțe corecte, unirea fizică dintre un bărbat și o femeie poate să devină un lucru foarte înalt, un act de creație și mai înalt. Vă poate ajuta să deveniți îngeri de lumină, cu un corp care poate să apară în mai multe lumi în același timp și să scape de suferință nenumărați oameni.

Circumstanțele corecte au legătură cu acea ideea a interacțiunii dintre gândurile noastre și vânturile interne (sau prana).

Și atunci, ceea ce căutăm noi este această combinație: să folosim intimitatea noastră pentru a mișcă prana și să dezvoltăm moduri de gândire nobile care să le mute în direcția corectă, pe canalul central.

Și care sunt aceste gânduri? Înainte de toate, sentimente de iubire și respect  între tine și partener. E ceva ce poate vedea oricine trece prin viața asta. Intimitatea fizică dintre doi oameni care nu au și o mare grijă fiecare pentru fericirea celuilalt devine mai mult sau mai puțin o luptă în care fiecare partener cere senzații fizice de la celălalt, încercând doar să-și satisfacă nevoile proprii.

Cea mai profundă dintre toate emoțiile umane e pur ș simplu să-ți pese dacă altcineva e fericit sau nu. Așa că parteneri ideali – partenerii care pot să transforme intimitatea în cel mai înalt act de creație – sunt cei care se iubesc cu adevărat. Sunt suflete-pereche, sunt iubiți pe viață și au fost hărăziți unul altuia.

Scopul uniunii trebuie să fie o uniune mai înaltă: trebuie s-o facem pentru lume, pentru copiii lumii„

 

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 632-634)

 

Semințe pentru magie

 

„Cele mai multe relații nu sunt magice tot timpul, iar asta știm cu toții. Cum să facem să se întâmple mai des?

Nu cred că ar trebui să vă mulțumiți cu „mai des”. Dacă putem să ne dă seama de ce se întâmplă un anumit moment magic, atunci ar trebui să putem să-l repetăm.

Așadar, trebuie să căutăm sămânța care face ca un moment să fie magic. Există o practică specifică pentru acest lucru în scripturile tibetane străvechi – se numește Pretindem că Drumul e Țelul.

Iar țelul, în Tibet, e nici mai mult, nici mai puțin decât să devenim Îngeri de Lumină care pot să fie pe mai multe planete simultan și să ajute toate persoanele de acolo. Cât timp suntem pe drumul spre acest țel, încercăm să pretindem că toți din jurul nostru sunt deja îngeri iluminați și că tot ce ne spun sau ne fac ei este cumva menit să ne călăuzească mai departe pe acest drum.

Prin urmare, dacă ne prefacem că momentele din zi sunt magice, plantăm semințe pentru ca ele să devină magice mai târziu.

Pentru a planta magie

Trebuie să vezi magie.

 

Simplul fapt că tu îți imaginezi că ar putea să se petreacă ceva special, plantează semințele pentru momentele magice”.

 

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 340-341)

 

De ce egoismul nu funcționează niciodată.

“Pentru a planta o sămânță ai nevoie de altcineva. Ceilalți oameni sunt solul în care ne plantăm semințele. Ideea că putem planta semințe fără alte persoane e la fel de absurdă ca ideea ca putem planta un pepene in aer, sus, în fața noastră.

Egoismul – adică să ai grijă numai de tine – este o greșeală fundamentală. Nu funcționează, nu are cum să funcționeze, fiindcă presupune ca lumea funcționează într-un anume fel iar lumea nu funcționează deloc așa. Când ești egoist, lucrezi împotriva modului în care funcționează de fapt lumea.

Egoismul nu funcționează niciodată.

Dacă suntem egoiști – dacă ignorăm ce vor ceilalți, dacă le ignorăm nevoile – atunci nu avem sol în care să plantăm semințele și orice am încerca să facem e sortit eșecului.

Aceasta e calea Virtuții. Virtute înseamnă aici pur si simplu să te porți frumos cu ceilalți oameni, să încerci să fii conștient (ă) de ce au ei nevoie și să-i ajuți să obțină acele lucruri.

Când faci asta, plantezi semințe pentru tot ce îți dorești tu”.

 

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 414-415)

 

Nu e egoism dacă ajută pe toată lumea

 

„Oricine folosește semințele pentru a crea ceva bun in viața lui e un exemplu bun, un model de urmat pentru toți cei din jurul lui. Folosești semințele și în viața ta apar lucruri minunate și toată lumea vede ce se întâmplă și încearcă abordarea  cu semințele.

Nu e nevoie să mergi peste tot și să predici despre semințe, încercând să convingi oamenii să acorde mai multă atenție bătrânilor singuri, spre exemplu.

Doar faptul că folosești semințele pentru a-ți îndeplini visurile – că încerci o metodă care în sfârșit funcționează de fiecare dată – va schimba viețile a sute de oameni din jurul tău. Vor încerca și ei, și va funcționa, și le va aduce fericire.

Și nu e ceva egoist. E exact opusul egoismului. Este lucrul cel mai lipsit de egoism pe care îl vei face vreodată. Și nu simți că așa  e bine, nu așa ai crezut întotdeauna că trebuie să fie?  Că acțiunile pe care le faci pentru a ajuta lumea sunt aceleași acțiuni pe care le faci ca să-ți afli tu fericirea?”

 

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 203-205)

 

Viața noastră este o oglindă

 

„În orice moment al vieții avem anumite provocări cu care ne confruntăm. Aceste provocări se schimbă de la o zi la alta, de la un al la altul. Pe moment însă, întotdeauna ni se pare că sunt cele mai importante provocări pe care le-am avut vreodată, fiindcă e greu să ne aminti întocmai suferința din trecut iar provocările viitoare nu ne-au lovit încă.

Viața noastră este o oglindă

Nu uita totuși ideea că viața noastră este o oglindă. Provocările cu care ne confruntăm azi sunt o reflectare directă a modului în care ne-am condus viața în ultimele câteva săptămâni sau luni.

Asta ne aduce la a doua idee. Cu cât o persoană din jur e mai asemănătoare cu noi, cu atât mai greu ne e să recunoaștem că acea persoană vine de la noi.

Când te supără foarte tare ceva ce face cineva în preajma ta, depărtează-te câteva minute și gândește-te. Persoana enervantă vine de la mine – și dacă mă deranjează atât de tare înseamnă că trebuie să fie ceva ce fac eu însămi, tot timpul.

În loc să critici cealaltă persoană, chiar și mental, împinge-ți mintea în altă direcție: care e lucrul pe care l-am făcut de ieri sau de alaltăieri până acum și care e aproape exact același lucru cu ce mă supără atât de mult la cealaltă persoană? Ce să fac pentru a nu mai acționa eu însămi așa?”

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 465-466)

 

Semințe pentru a primi ajutor

“Sămânța karmică pentru a-ți vedea partenerul mai dornic să te ajute la treburile casnice e să te concentrezi câteva săptămâni pe ajutorul pe care tu îl dai celorlalți, într-un mod conștient.

Adică alege locuri bune în care să îți plantezi semințele. Tibetanii din vechime spun că există 3 locuri foarte fertile.

Primul e oricine are o urgență, mai ales dacă ești singura persoană la care pot apela. (cineva care tocmai a căzut pe stradă și tu ești cea mai apropiată persoană care o poate ajuta să se ridice; un prieten care are nevoie de bani până diseară; refugiați care au nevoie de mâncare).

Al doilea sol fertil e cineva care te-a ajutat mult în trecut (mama care a ales să își riște viața ca să îți dea ție viață; mama care te-a învățat să mergi, să vorbești, să te îmbraci, să te porți în lume; la fel stau lucrurile și cu tatăl tău; apoi vin profesorii, mentorii, familia și prietenii care te-au ghidat prin viață până acum).

Al treilea sol fertil sunt cei care ajută mai mulți oameni (lecția e să ajutăm o persoană care ajută mulți alți oameni. E mai bine decât să încercăm să ajutăm pe fiecare în parte; mai bine porți pantofi – spun tibetanii – decât să încerci să capitonezi tot pământul cu piele tăbăcită)”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 94-95)

 

Dacă vrei ca partenerul să fie mai sensibil la nevoile tale…

„…privește ochii oamenilor ca să-ți dai seama de ce au ei nevoie.

Ideea e că – dacă vrei ca partenerul să fie mai sensibil la nevoile tale – va trebui ca și tu să-ți crești sensibilitatea la nevoile celorlalte persoane din viața ta.

Așadar, începe să fii atent la ochii oamenilor, încearcă să ghicești ce ar putea să-și dorească sau să aibe nevoie. Pune totul în practică și, după cum am spus, alege un sol fertil în care să plantezi acest semințe. Alege pe cineva cum sunt părinții tăi sau cineva care te-a ajutat mult în viață; și petrece puțin timp în fiecare zi gândindu-te la nevoile lor, la cum poți să-i ajuți.

Nu e nevoie să fie ceva măreț, ci doar ceva planificat cu grijă, pentru că acest lucru va produce mai multe semințe. Iar faptul că ai întocmit un plan e încă un lucru pe care poți să te concentrezi când faci Meditația Cafelei la finalul zilei, pentru ca semințele să crească rapid”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 99-100)

 

Un nou concept în frumusețea personală

„Când ieși pe stradă, îți aloci timp și te aranjezi ca să arați bine. Să fii frumoasă ca o floarea, la care oamenilor să le placă să se uite.

Și să te gândești astfel: nu e pentru tine, nu e pentru egoul tău. Vrei să arați foarte bine ca să existe încă un lucru la care oamenii de pe stradă să se uite cu bucurie.

Ideea e să faci ceva ce s-ar putea să vrei să faci oricum pentru tine – să arați bine când mergi pe stradă – dar îți schimbi motivația. Poți să încerci într-un mod conștient să arați bine pentru ceilalți, ca sa-i faci fericiți?

Adică să faci ceva și din partea ta pentru ca lumea să fie un loc frumos pentru ceilalți. Frumusețea devine ceva frumos, nu ceva egoist – devine un zâmbet vizual pentru cei care te întâlnesc. Frumusețea devine curată, pură: o floare care merge pe stradă

Oferă încontinuu flori lumii – fă-ți un obicei nu doar să te îmbraci astfel, ci să și gândești în felul acesta pentru ceilalți, pentru plăcerea lor”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 103-104)

 

De unde vine frumusețea?

“Sămânța ca să vezi frumusețe? Pur și simplu, trebuie să eviți să te enervezi în situații în care ai putea să te enervezi ușor.

Frumusețea vine din faptul că nu ne enervăm.

Furie are o putere uriașă să ne ardă semințele karmice pozitive. Scrierile străvechi spun că sunt suficiente câteva minute de furie intensă pentru a incinera mii de semințe bune.

Furia are un efect special asupra semințelor care ne fac să ne vedem frumoși: menține o furie pe cineva – resentimente sau supărare de orice fel – și poți observa la propriu cum în câteva săptămâni îți apar riduri și ți se albește părul.

Ridurile și firele albe vin de la noi, la fel ca în exemplul cu pixul. Și procesul e complet reversibil. Dacă învățăm cum să nu ne enervăm în situații în care oricine s-ar enerva, treptata, frumusețea se va întoarce pe fața și pe corpul nostru”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 75)

 

Puterea unui angajament de căsătorie

„Dacă tu și partenerul tău vreți să fiți împreună, atunci un angajament oficial va face relația infinit mai puternică și vă va aduce mai multe bucurii de-a lungul anilor ce vor urma.

Călugării lama spun că înainte de a ne asuma orice jurământ de acest tip – mai ales unul atât de serios cum este un jurământ de căsătorie – trebuie să știm, în primul rând, exact ce anume promitem.

Așa că primul lucru pe care trebuie să îl faci, înainte de a-ți asuma un angajament de căsătorie, e să decizi împreună cu partenerul tău exact  ce implică acest angajament. Chiar e “Până moartea ne va despărți” ? chiar veți fi alături unul de altul “la bine și la greu”?  E un angajament exclusiv sau sunt permise și excepții mai târziu?

Nenumărate căsătorii au eșuat pentru că partenerii au avut imagini diferite despre ce anume a implicat angajamentul luat la început de drum. Poate că ar fi bine ca, în prealabil, să așterneți pe hârtie  o listă pe care să o aprobați amândoi.

Să ții jurămintele e considerată o formă de artă în Tibet. Începe, într-adevăr, cu înțelegerea în detaliu a angajamentelor dar apoi avem nevoie de mult sprijin și ajutor pentru a le respecta.

Așa că, s-ar putea să vrei să cauți pe cineva cu care tu și partenera (partenerul) puteți lega o relație de lungă durată – cineva la care să puteți merge să cereți ajutor când apar probleme între voi, o persoană care a fost acolo de la început.

De asemenea, e mai ușor să păstrați un jurământ dacă aveți prieteni și rude care respectă, la rândul lor, acel jurământ”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 69-70)

 

Semințe pentru loialitate din partea partenerului (partenerei)

„Tradiția tibetană are o metodă extrem de simplă și eficientă ca să te asiguri că partenerul îți rămâne loial.

Va trebui să fii extrem de loial tu însuți, indiferent ce face partenera (partenerul tău).

Va trebui să respecți tu însuți un standard înalt de integritate – un standard de integritate foarte conștient și unilateral.

Niciodată să nu spui, să nu faci nimănui și chiar să nu gândești despre nimeni nimic din ce n-ai spune, n-ai face și n-ai gândi  dacă partenerul tău ar fi chiar lângă tine, privind și ascultând – ascultând chiar și cele mai tainice gânduri ale tale”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 63-65)

 

Semințe pentru angajament din partea partenerului

 

“Sămânța karmică pentru angajament din partea partenerului tău e să-ți asumi personal răspunderea pentru cei din jurul tău, tot timpul, cât e ziua de lungă. Cineva se grăbește și are nevoie de un loc de parcare, te asiguri că îl găsește. Cineva de la masă nu a primit măslinele pe care le voia la pizza, tu ești cel (cea) care se ridică și merge să le găsească. Cade o cutie dintr-un camion pe autostradă, iei telefonul și anunți poliția că drumul e obstrucționat.

Trebuie să-ți asumi răspunderea pentru ceilalți dacă vrei ca partenerul să-și ia vreun angajament. Grija față de ceilalți e același lucru cu grija față de tine. Nu poți să ai grijă de tine fără să ai grijă de ceilalți; și nu poți să ai grijă de ceilalți fără să ai grijă de tine.

Pentru că tu ești ceilalți”.

 

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 61)

 

Semințe pentru a-ți vedea partenerul mai ordonat

 

“Ordinea nu mai e la modă în zilele noastre. Dar în tradiția tibetană, ordinea e la mare preț datorită impactului pe care îl are asupra minții.

În practică, nu ne ia foarte mult timp ca să fim ordonați. Evităm să spălăm vasele și să facem patul- dar nu e altceva decât lene. Durează mai puțin de un minut să faci patul. La fel și vasele. Nu durează mai mult de 5 sau 6 minute, chiar cu o chiuvetă plină după ce ai gătit o mâncare complicată.

Fă-ți obiceiul să pui lucrurile la locul lor cât încă le ai în mână; de ce să ajungi acasă și să-ți jos haina, să o arunci pe canapea, ca mai târziu să o ridici și să o pui la locul ei? Mai bine pun-o la locul ei imediat după ce  ai dezbrăcat-o.

Călugării tibetani au o practică tradițională: se plimbă prin casă după ce se trezesc dimineața ca să așeze lucrurile la locul lor și să facă ordine și curățenie. Astfel, corpul se încălzește într-un mod plăcut pentru ziua care urmează.

Mersul printr-o cameră elegantă și ordonată are un efect calmant asupra minții: gândești mai clar, mai ales despre lucrurile importante din viață.

Atunci când urmezi această practică a curățeniei, doar câte puțin în fiecare dimineață, efectiv faci cel mai eficient lucru pe care-l poți face ca să-ți vezi partenerul mai ordonat”.

 

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 109-110)

 

Semințe pentru a—l face pe partener mai tandru în timpul activității sexuale

“Cel mai obișnuit tip de suferință neintenționată pe care-l cauzăm celorlalți e prin vorbele noastre.

Acțiunile fizice și verbale sunt considerate produse secundare ale acțiunilor mentale – gândim înainte de a face sau a spune ceva, așa că gândurile sunt karma „brută”, karma la nivelul de bază, fundamental. Cuvintele total intenționate care rănesc pe altcineva se numesc o „cale karmică” sau o karma „plină” – ele includ atât declanșatorul mental, cât și cuvintele care ies în clipa următoare și îl rănesc pe celălalt. Și cuvintele care rănesc neintenționat creează semințe negative, dar nu sunt atât de puternice cum sunt cuvintele intenționate. Și cele neintenționate sunt tipurile de semințe care creează un prieten care ne rănește vrând să ne provoace plăcere.

Trebuie să fim foarte atenți la ce le spunem celorlalți. Încearcă să fii foarte sensibil(ă) la modul în care cuvintele tale îi afectează pe oameni și uite-te cu atenție la fețele lor pentru a vedea cum reacționează când le vorbești. E foarte dificil să controlăm cu adevărat fiecare lucru pe care îl spunem celorlalți, dar prin practică și conștientizare putem să progresăm foarte mult.

Uneori tu poți să le spui celorlalți lucruri ușor sarcastice, pe care tu să le consideri drăguțe sau amuzante, dar s-a putea să afli că pe unii oameni îi rănești astfel”.

 

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 115-116)

 

Semințe pentru reaprinderea pasiunii în relație

“O persoană obișnuită are îngropate adânc în minte 84.000 de gânduri negative. Pentru noi, lista a fost micșorată și a fost creat un top 10 – foarte asemănător cu Cele Zece Porunci din tradițiile evreiască și creștină.

Unul dintre cele mai perfide gânduri din top 10 este obiceiul ciudat al oamenilor de a se bucura când altcuiva i se întâmplă ceva rău. Gândește-te cum ne fascinează necazurile pe care le au starurile de cinema și politicienii; sau cum suntem tentați să ne oprim să ne holbăm la un accident de mașină grav.

Aceasta e una dintre semințele la care poți lucra  ca să vezi cum partenerului tău îi revine interesul pentru relațiile sexuale. Ideea e că ți se refuză ceva ce ție ți-ar plăcea foarte mult să ai; asta înseamnă că ai semințe care răsar în mintea ta din cauză că le-ai dorit altora același lucru.

Așa că, oricât de ciudat ar părea, o sa readuci pasiunea în relația voastră dacă ești foarte atent ca în mintea ta să nu existe vreo dorință ca oricine altcineva să nu primească lucrurile pe care și le dorește”.

 

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 117-118)

 

O cauză mai înaltă pentru intimitatea sexuală.

 

„Instinctul sexual este, fără îndoială, una dintre cele mai puternice forțe ale psihicului uman iar dorința sexuală poate să facă din omul cel mai rațional unul complet irațional.

Însă, ca toate forțele puternice – cum e, de exemplu focul, care-ți poate găti mâncarea sau arde casa – libidoul uman poate fi canalizat pentru un bine măreț.

Sexul, ca și focul, poate fi văzut din două perspective: ca o forță distructivă și coruptă, când e practicat fără iubire și bunătate sau ca un creuzet pentru înălțarea spiritului uman.

Trebuie, așadar să plantam semințe pentru a experimenta partea înălțătoare a relației fizice; un mod ușor în care puteți face asta este să vă gândiți la feluri prin care voi, amândoi, dacă inimile vi s-ar apropia prin apropierea trupurilor, ați putea să-i ajutați pe alții mai mult decât fiecare ar putea vreodată să-i ajute singur.

Intimitatea vă va aduce invariabil mai aproape unul de celălalt iar împreună puteți realiza mai mult. Planificați în mod conștient lucruri pe care le puteți face împreună pentru a-i ajuta pe ceilalți; un exemplu bun ar fi să mergeți împreună să vizitați o bătrânică singură, pentru a planta semințe care să vă țină strâns apropiați. Și nu uitați să încheiați cu Meditația Cafelei.

Împreună puteți face mai mult”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 120-122)

 

Ce înseamnă să spui adevărul

 

“Să zicem că cineva – de exemplu, șeful tău cel rău – îți spune ceva la serviciu. Ceva cam dur. Apoi, mai târziu, vrei să spui cuiva de la birou despre mica ceartă pe care ai avut-o cu șeful tău. Ori de câte ori povestim cuiva ceva ce ni s-a întâmplat, avem o imagine sau un film care se derulează în mintea noastră despre cum a fost – amintirea noastră despre ce s-a întâmplat.  Și apoi, când spui altcuiva ce s-a întâmplat, de fapt, nu faci decât să le descrii această scenă așa cum o vezi tu în mintea ta.

Acum urmează partea cu ce înseamnă să spui adevărul. Când îi spui prietenei tale ce a făcut șeful, o mică scenă – un filmuleț – începe să se deruleze și în mintea ei, despre ce s-a întâmplat.

Cât de mult de potrivește filmul cel nou din mintea ei cu originalul din mintea ta?  În timp ce vorbești cu ea, îți alegi cuvintele iar cuvintele o ajută să-și formeze filmul cel nou, propria impresie despre ce s-a întâmplat. Să spui adevărul înseamnă să alegi cuvintele cu atât grijă încât ea să-și formeze în minte exact aceeași versiune de film pe care o ai și tu în minte.

Și acest lucru nu e deloc lipsit de importanță. Contează, pentru că atunci când vorbești cu cineva – mai ales despre ceva ce-ți trezește sentimente puternice, ceva ce te supără – tu plantezi semințe pentru cum o să-ți vorbească oamenii în următoarele săptămâni. Plantezi semințe pentru cât de mult le pasă ca tu să știi ce știu ei: ca tu să cunoști adevărul așa cum îl văd ei.

Inclusiv partenerul tău”.

 

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 136-137)

 

Semințe pentru a vedea frumusețe fizică

„Vrei să creezi o sămânță pentru frumusețe undeva unde acum tu nu vezi frumusețe…poate să fie vorba de urechi sau de sâni. Pentru ca frumusețea să se întoarcă la tine, va fi nevoie să oferi tu frumusețe. Una dintre metode constă în felul în care vorbești cu oamenii.

În timpul zilei profită de fiecare ocazie ca să spui cuiva ceva frumos, ceva de bine. Încurajează-i pe toți cei din jur: caută cu atenție ceva ce ei fac bine, ceva minunat și spune-le acest lucru – mai degrabă decât să cauți părțile rele. Nu e nevoie să inventezi lucruri. Sunt multe miracole în lume, trebuie doar să le observi.

Nici nu conștientizăm că aproape tot ce ne înconjoară e deja un miracol. Cerul e un miracol. Apa e un miracol. Viața e un miracol.

Miracolele sunt posibile dacă folosești semințele.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 145)

 

Patru tipuri diferite de hrană

 

„Primul se numește hrană mușcabilă  și înseamnă de fapt hrană fizică – orice poate fi mușcat și mestecat, cum ar fi o bucată de măr.

Al doilea tip de hrană e somnul: privează pe cineva de somn mai mult de o zi sau două și începe să o ia razna. Fără îndoială, corpul și mintea au periodic nevoi de somn.

A treia hrană e speranța, iar cărțile din vechime o descriu astfel. Un cal s-a rătăcit în Sahara, în plin deșert, și cutreieră nisipurile câteva zile căutând apă. Chiar când e gata să moară de sete, simte miros de apă; se târăște în genunchi peste un deal și vede jos o oază cu un mic lac de apă dulce. Ideea  e – oricât de aproape i-ar fi sfârșitul – calul va reuși să ajungă la apă. Poate că trupul lui e sleit de putere, dar speranța e suficientă ca să-l susțină pe ultima sută de metri.  Speranța îl ține pe picioare, ca pe noi toți, de altfel.

A patra hrană constă pur și simplu în momente neîntrerupte de concentrare. Înflorim când avem astfel de momente, când suntem absorbiți de o activitate când avem pace și liniște adâncă; poate să fie o melodie care ne captivează atenția, o carte care ne place foarte mult ori să stăm în brațele cuiva special”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 150-151)

 

Dacă vrei ca partenerul să nu te pună pe modul “ignore”…

“… trebuie să răspunzi prompt și politicos, indiferent dacă e vorba de o întrebare despre ce avem la cină sau de unde a apărut Universul.

Trebuie să asculți cu mare atenție de fiecare data când cineva te întreabă ceva, orice și asigură-te că dai un răspuns bine gândit.

Evităm unele întrebări (inclusiv emailuri și mesaje pe telefon) pentru că răspunsul ar necesita un anumit efort din partea noastră; evităm alte întrebări fiindcă ni se par absurde, fără rost sau neinteresante. Poți să fii sigur(ă) însă că – pentru persoana care a întrebat – e ceva important, așa că merită un răspuns adecvat.

Dacă îți rezervi timp să asculți, vei găsi un grăunte de inteligență în spatele  aproape oricărei întrebări, indiferent cine ți-o adresează.

Răspunde cu bunăvoință, iar partenerul tău va înceta cu tăcerea ostilă – fără să îl rogi, fără presiuni. Faptul că partenerul nu ne vorbește, este adesea doar un alt mod de a răni”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 155-156)

 

Cum să îți fie recunoscută contribuția

 

“Dacă vrei ca partenerul tău (sau șeful) să înceapă să te asculte la modul serios – cere sugestii tuturor celor cu care lucrezi și apoi pune-le în practică.

Apoi, mai trebuie să faci un lucru: nu-i întreba doar ce sugestii au; nu te gândi doar cu atenție la sugestiile lor, și nu te limita să pui în practică cele mai bune sugestii pe care le primești.

Când încerci sugestia cuiva și funcționează, vreau să te asiguri ca recunoști contribuția și acorzi persoanei respective tot meritul.

Dacă vrem cu adevărat ca oamenii să fie mai deschiși la ideile noastre, atunci trebuie să recunoaștem că unele dintre ideile pe care le-am primit de la ceilalți funcționează foarte bine când le-am pus în practică.

Să nu-ți fie teamă să le recunoști întreaga contribuție pentru ideile care funcționează. Aceasta este o sămânță extraordinară pentru ca proprii șefi (inclusiv partenerul) să îți recunoască contribuția”.

 

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 158-159)

 

Dacă vrei să oprești ciclul natural al decăderii unei relații…

 

“… reinvestește semințele.

Dacă ai vizitat o bătrânică pentru a planta semințe pentru o relație nouă și așa ți-ai creat viitorul partener, mare greșeală să spui: „Acum îl am pe X; am pe cineva cu care să îmi petrec timpul, cineva care să-mi țină companie. Așa că nu mai am timp și nici nevoie, să o vizitez pe doamna în vârstă”.

Timpul petrecut cu doamnă bătrână a plantat semințe pentru partener, adevărat. Dar fiecare oră pe care o petreci cu partenerul creat, consumă câteva dintre acele semințe. E ca și cum timpul petrecut cu doamna a alimentat cardul de debit al relației tale, iar acum folosești acel card, pe măsură ce semințele se deschid și te fac să-l vezi pe partener lângă tine.

Dacă lași pur și simplu lucrurile să continue așa, atunci semințele se vor consuma, una câte una. Și va veni o zi când partenerul va uita să-ți dea un sărut de dimineața și o zi în care nu va ajunge acasă la cină – o zi pentru prima ceartă și o zi pentru ultima ceartă.

Creează o spirală ascendentă – cu semințe noi care le înlocuiesc pe cele vechi care se consumă. Trebuie să folosești semințele pe care le ai ca să faci semințe noi pentru ca relația ta să nu îmbătrânească, să nu se consume. Trebuie să continui vizitele la doamna în vârstă pentru tot restul vieții.

La fel și cu siguranța financiară, plantezi semințele. Investești ceva timp ajutând pe cineva să aibă siguranță financiară. Și apoi prosperitatea vine pur și simplu la tine. Dar semințele se consumă.

Așa că…reinvestește semințele….”

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 164-166)

 

Rănirea minții

 

„Aproape 100% din timp avem nevoie de alți oameni ca să ne plantăm semințele.  Gândește-te la oamenii din jur ca la pământ, un pământ fertil în care să îți plantezi semințele. Tibetanii spun că nu poți să plantezi o sămânță în aer, trebuie plantată în pământ.

Dar sunt și excepții.

Cărțile străvechi insistă că mintea și corpul sunt ca un templu – un templu prețios, un vehicul care îți permite să ajungi pe cele mai înalte piscuri ale sufletului uman. Fără un corp puternic și sănătos, fără o minte clară și sclipitoare, nu putem să ne descurcam în lume, nu putem să facem ce trebuie să facem ca să ajungem la iluminare, să devenim o persoană cu adevărat bună.

Și dacă rănim acest corp și această minte – mai ales dacă le rănim intenționat – de fapt îi rănim pe alții: cei pe care o persoană bună ar putea să-i ajute.

Poți să-ți plantezi o sămânță în minte prin faptul că îți rănești mintea. Și cum rănim mintea? Prea mult timp petrecut într-un spațiu prea mic. Ca atunci când ești pe telefon tot timpul și te obișnuiești să nu te concentrezi adânc și să nu te bucuri de locul în care ești atunci.

Trebuie să îți lași mintea să aibă puțin spațiu. Să o lași să fie mai spațioasă, mai expansivă”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 172-175)

 

Despre depresie

„Unul dintre cele 4 tipuri de hrană este speranța. Avem nevoie de speranță la fel de mult cum avem de mâncare. Oameni deprimați și-au pierdut speranța.

Deci, opusul depresiei este speranța. Și ca să plantezi semințe împotriva depresiei, e nevoie să dai altcuiva speranță. Dar aici este o dificultate… motivul pentru care e atât de greu să plantezi semințe ca să oprești depresia este că o persoană deprimată e complet absorbită de propriile nevoi, de cum se simte ea. Dacă nu înțelege cu adevărat ce se întâmplă – dacă nu e bine pregătită în principiile Șlefuitorului de Diamante – atunci ultimul lucru pe care îl va face e să manifeste un interes activ pentru nevoile altcuiva.

Așa că mai întâi trebuie să te lupți împotriva acestui lucru: împotriva rezistenței de a te gândi măcar la altcineva în afară de tine. Există o modalitate foarte simplă prin care poți prin care poți să faci asta: cei 4 pași Starbucks.

Când ești deprimat (ă), aceștia sunt pașii pe care i-aș recomanda eu. Mai întâi, luptă-te să ajungi într-un loc din care să te poți gândi la ce are nevoie altcineva – încearcă să te gândești la o persoană pe care o poți ajuta. Alege pe cineva care nu pare să știe ce vrea să facă mai departe cu viața lui. Vorbește cu el, ajută-l să-și dea seama care e visul lui, chiar dacă e un vis despre care nu știe că-l are – mai ales dacă nu știe. Nu e nevoie să-i rezolvi toate problemele. Doar vorbește cu el, oferă-i sprijin, o dată pe săptămână sau la două săptămâni. Din semințe mici ies copaci mari”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 180-182)

 

Semințe pentru ca partenerul să îți arate puțină compasiune

„Vrei ca partenerul să îți arate puțină compasiune, să nu te critice când te simți foarte rău, să depună efort ca să te facă să te simți mai bine.

Cea mai bună sămânță, în acest caz, e să-ți faci un obicei din a te asigura că alți oameni se simt mai confortabil, zi de zi, oră de oră.

  • Uite, deunăzi eram cu mașina la service. Mecanicul s-a purtat extraordinar. A stat cu mine și mi-a explicat problema pas cu pas, asigurându-se că am înțeles ce nu era în regulă cu mașina. Apoi mi-a spus, fără să pară complicat, fiecare lucru pe care o să-l facă pentru a o repara. Era foarte atent ca eu să fiu confortabil, să mă simt relaxat.

Una dintre cele mai bune metode ca să-i facem pe alții să se relaxeze e să le explicăm dinainte ce avem de gând să facem, de fiecare dată.

Asta plantează semințe pentru confort – semințe ca să vedem cum cuiva îi pasă cum ne simțim în loc să ne tot certe că nu se simțim suficient de bine și îi stricăm planul din ziua respectivă”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 182-183)

 

Vinul și relaxarea

 

“O cantitate mică de alcool creează dependență extrem de repede. Și motivul e că alcoolul chiar ne face să ne simțim mai bine: pare să ne ia durerile și suferința de peste zi, pare că slăbește inhibițiile care nu ne lasă să stabilim o conexiune cu ceilalți. Alcoolul ne ajută să ne destindem un pic înainte de a face lucruri mai intime. Dar alcoolul nu doar creează dependență, dar e și foarte nesănătos, pune presiune pe corpul tău.

Dar sentimentul plăcut pe care îl ai după ce bei un pahar cu vin, nu vine de la vin. Nu există nimic în vin care să te facă să te simți fericit.

Întrebarea e cum plantăm semințe ca vinul să funcționeze și să ne relaxeze? Și poate nu vom avea neapărat nevoie de vin….(fiindcă am putea obținem același efect de relaxare fără să recurgem la paharul cu vin).

Caută pe cineva stresat, care are o situație dificilă în viață. Poate fi o mamă cu 2 copii. Aproape toți părinții se simt stresați, trebuie să se ocupe de serviciu, de copii și de partener. Caută în mod deliberat oportunități pentru a mai elibera de stres pe cineva.

Ce se va întâmpla? Întrucât ai plantat sămânța pentru ca presiunea să se elibereze – ai plantat sămânța ca să fii mai liniștit (ă) și relaxat (ă) – vei începe să găsești pace și deschidere în multe alte lucruri în afară de vin….într-o ceașcă de cafea, într-o ceașcă de ceai de ierburi, în câteva minute de liniște sub un copac neasemuit de frumos….”

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 187-196)

 

De unde vine siguranța unei relații?

“Din copilărie învățăm să trăim cu această nesiguranță și, pe măsură ce înaintăm în vârstă, aceia dintre noi care fac cel mai bine față nesiguranței sunt considerați cei mai adaptați. Dar poate că asta e o greșeală. Poate am fost programați să acceptăm eșecul aleator, poate că am fost spălați pe creier ca să credem că nici măcar nu e posibil să prezicem ce se va întâmpla în viața noastră.

Asta înseamnă că niciodată nu vom avea siguranță, în legătură cu nimic.

Dacă vrei siguranță…trebuie să găsești pe cineva care are nevoie de siguranță, cineva care se simte nesigur și îl ajuți să găsească siguranța. Totul începe cu ascultarea: pur și simplu găsești pe cineva pe care să-l asculți. Când prietenul se simte sigur în privința ta, poți să îi spui cum să planteze el semințele pentru siguranță, cu o persoană pe care o cunoaște.

Va ajuta și dacă în general ești o persoană de încredere, dacă oamenii se pot baza pe tine. Fă-ți o prioritate să ajungi la tip la toate întâlnirile. Dacă spui cuiva că ar trebui să ieșiți într-o zi împreună la prânz asigură-te că așa va fi. Dacă trimiți felicitări de ziua cuiva sau cadouri de sărbători, asigură-te că le primește la timp. Răspunde la emailurile la care ai spus că vei răspunde și când ai promis că vei răspunde.

Ajuta-i pe alții să aibă o viță un pic mai previzibilă”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 214-215)

 

Construirea unei case (cuib) împreună cu partenerul

“Un înger (sau un bodhisattva) este o persoană care și-a luat angajamentul să lucreze pentru fericirea întregii lumii.

O casă poate fi o mare povară pentru resursele mentale și spirituale dacă nu este dedicată unui scop mai înalt.  Dar dacă la achiziționarea casei vă angajați amândoi să o folosiți pentru a-i ajuta pe ceilalți, atunci totul se schimbă.

În fiecare zi care trece în care un înger (bodhisattva) are în posesie, spre exemplu, un depozit de materiale textile pe care intenționează să le folosească pentru ceilalți, cantități impresionante de semințe pozitive sunt plantate în mintea acelui bodhisattva, deși încă nu a făcut nimic cu postavul.

Asta ar însemna că la un nivel înalt, la nivelul viziunii, casa devine un cartier general pentru Supereroi. La acest nivel, ambii parteneri folosesc deja casa ca pe o bază fericită din care îi ajută pe ceilalți.

Asta ar putea însemna și o cină pentru cei din cartier care nu au o casă a lor, să zicem o dată pe săptămână”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 222-223)

 

Pur și simplu iubire

 

“Țese pânza cu fire trase din inima ta,

Ca și cum persoana iubită ar trebui să poarte acea pânză.

Construiește o casă cu afecțiune,

Ca și cum persoana iubită ar trebui să sălășluiască acolo.

Plantează semințe cu tandrețe și culege recolta cu bucurie,

Ca și cum persoana iubită ar trebui să mănânce roadele”. – Kahlil Gibran

 

Semințe pentru somn fără întreruperi

 

“Priviți cu atenție fețele oamenilor când purtați o conversație cu ei. Încercați să prindeți orice indiciu cum că ei ar vrea să spună ceva și nu vorbiți până când nu e clar că au terminat tot ce aveau de spus.

Dacă vă plantați semințele în mod conștient, această nouă sămânță de non-întrerupere va coborî în subconștientul vostru și va scurtcircuita semințele cele vechi care vă fac să aveți somnul întrerupt”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 240-241)

 

Meditația recunoștinței (Meditația croasantului) 

“În acest caz nu e nevoie să stai cu ochii la un perete și cu picioarele încrucișate. Te relaxezi în patul tău și mergi cu mintea înapoi, încet-încet, amănunțit, prin lanțul de oameni care și-au oferit viața pentru ca tu să poți trăi azi. Îi mulțumești fiecăruia în parte.

Să luăm, spre exemplu un croasant.  Cineva s-a trezit înainte de răsăritul soarelui ca să-ți facă ție acest croasant. Altcineva s-a dus la magazin ca să cumpere toate ingredientele, să fie proaspete. Altcineva a descărcat toate acele lucruri din camionul cu marfă; altcineva a condus camionul de marfă de la depozit; altcineva l-a încărcat acolo. Altcineva a condus camionul la depozit ca să aducă grâul de la moară iar înainte de asta, de la fermă; altcineva a stat în soarele fierbinte sau în ploaia torențială ca să recolteze grâul; altcineva l-a plantat, altcineva a arat pământul, altcineva l-a udat și a împrăștiat îngrășăminte.

Ai să zici acum că toți sunt plătiți pentru asta…

Dar…toți își petrec ore din viața lor ca să îți aducă ție lucrurile de care ai nevoie. Nimeni și nici o sumă de bani nu pot să le dea înapoi acele ore. Ei își sacrifică viața pentru noi, pentru ca noi să putem trăi – să stăm aici și să ne bucurăm de o bucată de pâine.

Actul recunoștinței, pe lângă faptul  că e una dintre cele mai nobile emoții umane, ne aduce foarte multă liniște sufletească. De fiecare dată când te oprești ca să mulțumești cuiva, mintea îți devine mai calmă, mai împăcată.

Exprimarea recunoștinței ne face foarte, foarte fericiți”.

 

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 242-244)

 

Preceptul nr. 8 – Sărbătorește succesul altora – dacă vrei ca partenerul să nu se mai supere când tu ieși afara cu prietenii tăi

 

E vorba de un obicei foarte ciudat pe care îl avem cu toții – tibetanii din vechime spuneau că e atât de rău, încât pentru cei mai mulți dintre noi o formă sau alta a preceptului nr. 8 se derulează aproape pe tot parcursul zilei. Adică ne simțim nefericiți când i se întâmplă ceva bun altcuiva.

Eu pot să fiu nefericit (ă) că tu ai obținut ceva doar dacă te văd ca pe ceva fundamental separat de mine. Dacă mă simt foarte conectată cu tine – dacă aș putea chiar să simt că tu și eu suntem o singură ființă – atunci nu cred că ar mai exista Preceptul nr. 8.

Un budist sfânt din India, numit Shantideva spune așa: cu cât suntem mai apropiați de ceilalți, cu atât mai mult vedem nefericirea ca pe un dușman comun. De fiecare dată când cineva, oricine din lumea asta, stoarce de la viață un strop de fericire, dă o lovitură nefericirii care ne bântuie pe toți.

Sărbătorește succesul altora!

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 258-259)

 

Cum poți să percepi cuvinte cu sens?

„De fiecare dată când simțim că cineva ne înăbușă cu vorbe inutile asta se întâmplă din vina mea.

Cuvintele prin „ele însele” sunt dar sunete, nu sunt nici pline de însemnătate, nici lumești.

O să auzi vorbe și sunete în viața ta ca pe ceva frumos, plin de înțeles, dacă ești atent să vorbești frumos cu ceilalți.  Trebuie să fii atent la viața de zi cu zi să sa vezi unde poți vorbi mai frumos, să îi încurajezi mai mult pe oameni, mai cu blândețe, pe toți cei din jur.

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 273

Plantam semințe duble

„Lucrurile pe care le spunem și lucrurile pe care le facem plantează în mintea noastră semințe karmice ca să vedem aceleași lucru în jurul nostru, mai târziu.

Dar există întotdeauna o stare a minții care intervine exact înainte ca noi să spunem ori să facem ceva: ne gândim să spunem ceva sau ne gândim să facem ceva. Un fel de intenție sau motivație.

Iar tipul de semințe pe care îl plantează această gândire este cel mai puternic. Vorbele, acțiunile, sunt doar semințe secundare.

Dacă stai să te gândești, întotdeauna plantăm două seturi de semințe, de fiecare dată când facem ori spunem ceva. Pentru ca mai întâi trebuie să decidem să acționăm ori să vorbim iar decizia în sine plantează semințe puternice, chiar dacă până la urmă nu mai spunem sau facem ce am decis.

Evident că sămânța e mult mai puternică dacă mai întâi decidem să acționăm, apoi chiar acționăm – semințe duble. Când ne fixăm însă intenția de a acționa, acest lucru în sine este o acțiune care se întâmplă în mintea umană, la un nivel profund: foarte aproape de nucleul minții, adică acolo unde sunt stocate semințele”.

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 276-278

 

Dacă vrei ca partenerul să fie atent la nevoile tale fizice….

„…..fă ce e bine, indiferent cum te simți tu.

Atunci când ai grijă de cineva cu întreruperi mici, apoi altcineva are grijă de tine cu întreruperi mari. Ajutorul dat altora e un lucru bun – și ne va aduce întotdeauna ce sperăm să primim. Dar trebuie să fim atenți și la motivul pentru care îi servim, dacă vrem ca serviciul să ne aducă toată plăcerea la care sperăm…

Spre ex, merg să îmi vizitez mama ca să o fac fericită, când mă face fericit(ă) pe mine. Când am eu chef. Adică e bine să fac acest lucru, e o sămânță bună, dar o fac când îmi place să o fac – când mă simt bine și când mă face să mă simt bine.

Gândește-te la lucrurile pe care le vor cei din jur și gândește-te la bucuria de a le dărui acele lucruri. Gândește-te la fericirea altora ca la misiunea ta și asumă-ți responsabilitatea pentru fericirea lor, indiferent dacă ai chef sau nu să-i faci fericiți chiar acum.

Fă ce e bine, indiferent cum te simți tu”.

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 311-312

 

Semințe pentru e reînvia distracția în cuplu

 

“Creșterea unui copac ucide sămânța din care a ieșit. Electricitatea din primii ani ai relației ucide semințele mentale care au produs acea electricitate. Acest lucru se întâmplă, din păcate, într-o progresia naturală în orice relație care a existat sau va exista vreodată. Dacă nu se intervine asupra ei, o relație e musai să îmbătrânească; e musai să devină plictisitoare. E cât se poate de natural ca entuziasmul să dispară treptat dintr-o relație.

Cum se întâmplă adesea cu lucrurile spirituale, în acest caz soluția problemei este o bucurie în sine. Dacă vrei sa reînvii relația, nu este niciodată prea târziu. Pur și simplu plantezi semințele adecvate.

De fiecare dată când interacționezi cu cineva pe tot parcursul zilei, te străduiești să faci în așa fel încât situația respectivă să fie distractivă pentru ambele părți. Va trebui să aduci puțină distracție oamenilor din jurul tău: prieteni, oamenii care lucrează la magazine și alte locuri pe care le vizităm, părinți sau copii –  spre exemplu să intri in vorba cu casierița de la magazin și să-i oferi un pic de distracție, o glumă, o întrebare, o mică discuție amuzantă în timp ce îți scanează produsele de pe banda”.

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 328-329

 

Abuzul fizic între parteneri

Abuzul între parteneri este un subiect foarte delicat și ultimul lucru pe care oamenii vor să-l audă e dă e vina celui abuzat.

Adevărul e că totul din jurul nostru, bun sau rău, vine de la noi, din cum noi înșine i-am tratat pe ceilalți în trecut. Nu ai cum să spui că un procent din ce ni se întâmplă în viață vine de la noi, iar alt procent vine de la alții. E nevoie să menținem această linie de gândire: sunt responsabil pentru tot ce există în viața mea, inclusiv abuzul iar asta înseamnă și că am puterea să-l opresc dacă mă schimb pe mine, dacă îmi schimb semințele.

Acceptarea responsabilității aduce cu sine puterea de a schimba semințele.

Dacă nu vreau ceva, atunci trebuie să nu le mai fac altora același lucru altora. Violența de la partener ar putea veni – sau mai degrabă în mod sigur vine – de la acte mici de violență pe care eu însămi le-am făcut. Și, pentru a opri semințele, trebuie să mă uit cu atenție la viața mea și să încerc să găsesc ceva mai mic pe care eu îl cauzez altcuiva.

 

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 354-355

 

Abuzul emoțional între parteneri

„Abuzul poate fi și emoțional subtil, nu doar fizic. După câțiva ani, unul dintre parteneri ajunge să nu mai fie el însuși, pentru că s-ar putea să nu-i placă partenerului.

Ești la serviciu. Echipa ta are de luat o decizie. Tu vrei să faceți într-un fel anume, așa că forțezi puțin nota. Nu durează decât câteva minute. În 3 minute petrecute impunându-ți punctul de vedere asupra echipei de la serviciu, plantezi vreo 200 semințe care se multiplică și apoi se deschid producând un partener care controlează cine ești tu.

Există o metodă spirituală care spune așa: Drepturi Egale pentru Tine și pentru Mine.

Asta înseamnă doar că trebuie să încercăm să îi tratăm în mod democratic pe ceilalți oameni: să recunoaștem că au același drept de a fi ei înșiși   – in interacțiunile din echipa de la serviciu – cum avem noi în interacțiunile cu partenerul”

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 356-358

 

Cum obținem sprijin din partea partenerului?

„Ce faci creează oamenii și lumea din jurul tău – Florea numărul 3

În ultima vreme, în cultura noastră s-a produs o schimbare majoră. Fiecare are telefon mobil iar când primește un apel sau un mesaj, îl scoate pur și simplu – chiar dacă e în mijlocul unei propoziții în timpul unei conversații cu cineva – și ignoră persoana cu care vorbea, acordând atenție persoanei care e la telefon.

Conform Florii a Treia, această ignorare bruscă a cuiva cu care ai o conversație va crea în jurul tău mulți oameni care se ignoră unii pe alții.

Sau, primești un email de la serviciu care îți aduce vești proaste. Ignorându-ți partenerul câteva secunde cât citești tu e-mailul, ar putea să planteze semințe pentru săptămâni întregi în care partenerul te ignoră când cauți puțină înțelegere din partea ei (lui) într-o perioadă dificilă din viața ta.

Floarea a Treia spune  însă că exact aceeași sămânță va crea și oameni, peste tot în jurul tău, care se ignoră unii pe alții. Vezi cum alți oameni întrerup o conversație pe care o aveau ca să se uite pe un mesaj pe telefon și încep să crezi ca e în regulă să faci asta. Așa că faci și tu la fel, cu partenerul tău și cu mulți alți oameni.

Și de fiecare dată când faci asta, creezi o nouă sămânță ca să vezi cum alți oameni se ignoră unii pe alții și se creează astfel o întreagă cultură a ignorării.

Poți să întrerupi acest ciclu de semințe negative: în loc să accepți ignorarea doar pentru că îi vezi pe alții din jur cum se ignoră între ei – abordează-i cu delicatețe și tact și încurajează-i să interacționeze între ei cu mai multă căldură, să se asculte și să manifeste mai multă empatie”.

 

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 365-371

 

De ce partenerul se plânge de noi și nu apreciază lucrurile bune pe care le facem?

„Dacă o ființă umană intră într-o cameră unde sunt 10 oameni, într-o oră îi va plăcea de 3 dintre ei; alți 3 îi vor displăcea; iar 4 o vor lăsa indiferentă.

Dar dacă apoi iei 10 oameni pe care acea persoană îi place și îi duci pe acești 10 într-o altă cameră și aceeași persoană întră în a doua cameră, din nou îi va plăcea de 3 oameni dintre cei pe care îi plăcuse înainte; îi vor displăcea 3 oameni dintre cei care îi plăcuse înainte; și va decide că 4 dintre oameni de care îi plăcuse înainte nu se încadrează în niciuna dintre cele două categorii.

La fel se întâmplă când ne petrecem ziua cu partenerul. Dacă avem în minte semințe ca să vedem o treime din ce spune sau ce face ca fiind enervant, atunci așa vom vedea – și ne vom plânge din pricina asta, pe bună dreptate.

Și dacă partenerul decide dintr-o dată să nu mai spună sau facă lucrul care ne enervează, până a doua zi vom găsi ceva în neregulă cu altă treime. Nu spun că e greșit să ne plângem: vedem în mod valid 33% din tot ce ține de partener ca fiind ceva de care suntem îndreptățiți să ne plângem.

Dar, de fiecare dată când vedem la partener ceva negativ, folosim acel lucru ca pe un semnal care ne amintește să ne gândim la ceva pozitiv care ne place la el (ea). Și de fiecare dată când ne uitam la ceva care ne place la partenerul nostru, plantăm în mintea noastră o sămânță, chiar dacă e mică și plăpândă pe lângă ce plantăm când simțim că ne enervăm.

În câteva zile, fiecare gând enervant pe care îl avem despre partener declanșează un al doilea gând, care ne îndeamnă să căutăm la el ceva demn de apreciat.

Fiecare sămânță contribuie la un obicei de a  planta și mai multe semințe bune. Și, în scurt timp, ne întoarcem la primele zile ale relației, când – cu adevărat – vedeam doar frumusețe în partenerul nostru”.

 

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 381-389

 

Cum să creăm un consilier matrimonial care să dea sfaturi bune

“Aici se pune problema de Tipar și de Instrument.

Semințele pe care le plantăm împărtășind cu alte persoane ceva ce știm să facem pot să se întoarcă la noi pur și simplu ca pe o nouă idee în capul nostru, o nouă înțelegere.

Dar modul în care e plantată sămânța prin care împărtășim cu alții înseamnă că există un Tipar referitor la modul în care ea se deschide și înflorește. În cazul în care avem nevoie să învățăm ceva ce ne poate ajuta, deseori Tiparul este că se întoarce la noi prin altă persoană – prin-un învățător.

Dar ce vom învăța se va întoarce la noi cel mai adesea prin-un Instrument – Instrumentul reprezentat de un învățător. Instrumentul este un sistem de livrare ca la pachetul care conține lucrul pe care l-am cumpărat de pe internet.

Nu vrem un consilier matrimonial; vrem un consilier matrimonial care să își cunoască bine meseria. Creăm persoana care va apărea în lumea noastră conform cu Floarea a Treia. Dar o altă parte a Florii a Treia este că noi creăm și ce ne va spune acel consilier matrimonial – cuvintele care ne ajung la ureche din lumea exterioară.

Împărtășind cu ceilalți cunoștințele tale – învățând pe cineva de la serviciu cum să facă ceva ce tu știi, chiar dacă mai târziu va fi o competiție între voi – plantezi semințe pentru învățător.

Și asigurându-te că persoana de la serviciu știe cum să-ți facă treaba la fel de bine ca tine plantezi sămânța pentru un consilier matrimonial uns cu toate alifiile; unul care va da sfaturi bune”.

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 393-395

 

Partenerul m-a înșelat. Nu știu ce sa fac: să-l părăsesc ori să-l cred când spune că mă iubește și că n-o să se mai întâmple?

„De ce te-a înșelat? Pentru că ai o sămânță care se deschide în mintea ta și îl vezi că te înșelă. Ceea ce înseamnă că ai plantat acea sămânță. Ceea ce înseamnă că la un moment dat, în trecut, trebuie că ai înșelat și tu pe altcineva.

Sunt multe lucruri pe care poți să le faci: să cureți sămânța, să-i ajuți pe alții să-și repare relațiile. Dar se poate merge mai în profunzime în acest caz. Esența a ceea ce vrei în acest moment e să îți dai seama ce se va întâmpla în următoarele săptămâni sau luni.

Ești la o răspântie cu partenerul tău. Relația ar putea să meargă fie într-o parte, fie în cealaltă. Poate că el o să-și țină promisiunea și nu mai calcă pe alături sau poate că nu. Vream să ne asigurăm că o va face.

În acest moment de decizie care îți poate schimba viața, există o metodă specială ca să te asiguri că semințele negative nu se deschid.

Și aceasta este pur si simplu – în cât mai multe momente din zi cu putință – să te gândești cum oamenii și lucrurile și evenimentele din jurul tău vin din semințele din mintea ta.

Modul în care sterilizezi semințele negative – modul în care te asiguri că nu-l mai vezi niciodată pe partenerul tău înșelându-te – e pur si simplu să te oprești și să te gândești pe tot parcursul zilei, la modul în care toate lucrurile din jurul tău vin de la tine:

soarele care a răsărit de dimineață vine din semințele pe care le-am plantat încercând să aduc fericire și lumină în viețile altor oameni. Micul dejun de azi-dimineața a venit din semințele pe care le-am plantat asigurându-mă că ceilalți au suficient. Chiar și ochii cu care citesc aceste cuvinte vin din semințe pe care le-am plantat ajungând-i pe ceilalți să vadă, să înțeleagă lucrurile pe care trebuie să le înțeleagă.”

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 407-410

 

Obiceiurile alimentare nesănătoase

„Problema: când ne-am cunoscut, soția era foarte cochetă. Acum mănâncă practic toată ziua, numai porcării și arată groaznic. Mă îngrijorează și sănătatea ei.

Floarea a doua spune că dacă fac câteva activități modeste, conștiente pentru a ajuta și a sprijini o persoană sau două în eforturile lor de a mânca mai sănătos – va fi suficient pentru a declanșa un mic obicei, care se va extinse automat și va crea un obicei mai mare. Așa că tot ce am de făcut e să încep să ajut alți oameni să mănânce mai sănătos.

O metodă foarte simplă și eficientă ar fi să duc la serviciu câteva gustări sănătoase și să le aranjez pe măsuța unde stă automatul de cafea – câțiva morcovi sau țelină sau fructe; și de câte ori văd că se adună lume acolo, să fiu atent dacă cineva se servește din ele. Să văd care dintre aceste gustări le place mai mult și a doua zi să aduc mai multe din acel tip.

În felul acesta o poți îndruma și pe soția ta să ajute pe alții să mănânce sănătos. Găsește noi și noi moduri de a-ți ajuta soția să-i ajute pe alții să mănânce sănătos – și va mânca si ea sănătos”.

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 428-430

 

Semințe pentru a mânca vegetarian și în armonie cu partenerul

„Problema: am devenit de curând vegetarian(ă) iar partenerul nu are nici un interes. Acum trebuie să gătesc două feluri separate de mâncare. E multă muncă în plus, iar faptul dă mâncăm diferit, pare să creeze o distanță între noi.

Soluția: “Care e esența lucrului pe care ți-l dorești?” „Vreau ca partenerul să devină vegetarian și vreau asta pentru trei motive”:

  1. să arate bine și să fie puternic, nu să se îngrașe și să facă atac de cord de la toată grăsimea și colesterolul din carne;
  2. vreau să mâncăm în armonie aceeași mâncare în fiecare seară
  3. vreau să evit tot timpul petrecut în plus gătind și spălând vasele după două meniuri complet diferite

Semințele pentru fiecare dintre ele sunt:

  1. dacă sunt o persoană vegetariană foarte bună pentru motivele corecte, atunci aș începe să văd tot mai mulți vegetarieni în jur – inclusiv pe partenerul meu. Voi fi mult mai atent(ă) să nu mănânc nimic din ce a cauzat durere și suferință vreunei făpturi vii. Apoi voi face coffee meditation pentru a trimite această sămânță către partener și mă voi gândi la toate animalele pe care le-am salvat și voi trimite energia vieții lor către partener.
  2. Voi folosi tehnica celor 4 Puteri să curăț semințele negative. Voi încerca să-mi amintesc toate lucrurile pe care le-am spus sau le-am făcut la birou care au cauzat o lipsă de armonie între mine și colegii mei. Și voi fi foarte atent (ă) să nu repet aceeași greșeală.
  3. Mă voi gândi bine înainte de a le da de lucru angajaților pe care-i supraveghez la job: voi fi foarte atent(ă) să respect timpul celorlalți și atunci timpul meu va fi economisit. Voi planta mici semințe care mă vor scuti de gătitul a două meniuri separate”.

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 437-438

 

Cum poți avea un partener responsabil financiar?

“Problema: partenerul nu poate să țină un serviciu stabil iar din această cauză ne e greu să ne plătim facturile. Nu poate să își asume responsabilitățile financiare.

Soluția: folosește Tehnica celor 4 Puteri, respectiv Puterile nr. 3 + 4 (promite că nu mai faci aceeași greșeală +  fă ceva pozitiv pentru a echilibra karma).

Sunt sarcini minore pe care trebuie să le faci la serviciu cum ar fi să răspunzi la emailuri mai puțin importante. Chiar dacă nu te trage nimeni la răspundere dacă eviți să răspunzi, asta apune o presiune subtilă pe toți oamenii care așteaptă să le răspunzi – este doar un mic exemplu de situație în care eviți o responsabilitate care știi că îți aparține.

Un mod bun de a aplica a treia putere ar fi să îți iei angajamentul că nu vei mai evita aceste mici responsabilități legate de e emailurile pe care le primești.

Apoi, dacă vrei o Puterea Patru eficientă, asumă-ți responsabilitatea pentru ceva care nu este problema ta (ajută un coleg să-și rezolve o sarcină de serviciu, spre ex.)”

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 449-450

 

Cum scapi de datorii

“Problema: Eu și soțul meu suntem îngropați în datorii pe carduri de credit: aproape fiecare bănuț din venitul nostru se duce pe dobânzile lunare și asta pune o mare presiune pe relația noastră.

Soluția: folosește Tehnica celor 4 Pași Starbuscks.

Dacă ai datorii pe cardul de credit va trebui să găsești pe altcineva care are datorii pe cardul de credit. Poate că nu vei putea să-i oferi bani ca să-l ajuți să-și plătească datoria dar nu uita “Timpul înseamnă bani”.

Îi poți acorda timpul tău gratuit, poți să-l ajuți în alte moduri ca să scape de datorie – să stai cu copii lui, să-i faci cumpărăturile, să plantezi o grădină de legume la el acasă, să-l ajuți să intre într-un program în care să învețe o meserie nouă.

Și seara va trebui să faci Pasul 4 – meditația cafelei și trimite aceste semințe către datoria cu care tu și partenerul tău vă confruntați”.

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 455-456

 

De ce percepem zgârcenie?

“Problema: Uneori soțul meu e atât de zgârcit, încât îmi e rușine cu el. Ieșim în oraș ar el stă jumătate de oră și se uită pe nota de plată, apoi se ceartă cu chelnerul pentru 50 de cenți. Cum să îl fac să fie mai generos?

Soluția:

  • Primul din cei 4 Pași Starbuscks. Care este esența a ceea ce îți dorești?
  • Vreau ca soțul meu să fie mai generos dar nu e vorba de o anumită sumă de bani. Vreau sa fie mai generos în gândire, mai deschis, să nu-și mai impună limite.
  • Dacă tu nu ești tipicară cu banii, cu ce ești tipicară?
  • Sunt foarte cârcotașă când e vorba de timp – număr minutele, număr secundele mă supăr dacă cineva întârzie la întâlnire.
  • Așadar, cei mai mulți dintre noi avem o problemă în a fi generoși cu timpul, nu cu banii. Avem o rezistență teribilă în a ne oferi unii altora câteva minute de spațiu când zburăm ca o rachetă prin ziua pe care ne-am planificat-o”.

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 458-460

 

Cum se apreciază frumusețea fizică?

“Problema: Soția mea tinde să-și afișeze feminitatea în tot felul de situații – flirtează cu toți, lucru care mă deranjează.

Există o apreciere cuviincioasă a faptului că o femeie arată bine și o apreciere necuviincioasă a faptului că arată bine.

Soluția: undeva, tu apreciezi în mod necuviincios frumusețea…uitându-te la pornografie pe internet…și în felul asta rănești relația altcuiva, în modul în care relația ta e rănită atunci când soția ta flirtează cu cineva.

Un corp frumos poate fi cel mai frumos lucru din lume. Dar există un mod cuviincios de a aprecia frumusețea – unul care nu rănește pe nimeni.”

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 467-470

 

Momente de liniște prietenească cu partenerul

“Problema: Uneori am chef să stau cu partenera într-o tăcere confortabilă dar adesea ea înțelege greșit și crede că nu mă interesează ce are de spus. Cum pot să o fac să aprecieze liniștea prietenoasă?

Aici e vorba despre două lucruri diferite: unul mă face să văd o persoană care nu e interesată de liniște iar celălalt mă face să văd o persoană care înțelege greșit nevoia mea de liniște.

Soluția: pentru tiparul nr. 1.

  • Există vreun loc în viața ta în care nu ești liniștit?
  • În mintea mea. Vorbesc cu mine în mintea mea cât e ziua de lungă: pălăvrăgeală constantă, planuri.
  • Bun, atunci ai în vedere acest lucru – începe prin a-ți rezerva câteva momente de liniște în mintea ta. Stai în liniște, apreciază cerul și norii, simte mașina si volanul în drum spre casă.

Soluția: pentru tiparul nr. 2.

  • Partenera interpretează greșit nevoia ta de a sta în liniște din când în când. Înseamnă că te judecă și nu își dă seama că judecata ei este greșită. Așadar, cum stăm la capitolul judecată?
  • Cred că mai degrabă e vorba că judec oameni pe care nu-i cunosc: oameni de pe stradă, oameni care trec pe lângă mine la supermarket.
  • În loc să facem presupuneri că ce vedem în jurul nostru sunt doar lucruri normale, putem crea povești epice care ne ajută să adăugăm mai multă magie vieții și care până la urmă devin realitate”.

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 473-477

 

Comunicare duioasă între parteneri

“Problema: Soția mea, din nu știu care motiv, preferă să comunice țipând. Dacă eu sunt într-o cameră din cealaltă parte a casei iar ea vrea să mă întrebe ceva, strigă la mine prin șase pereți, în loc să se ridice și să vină la biroul meu. Care e karma ca să o văd că vorbește puțin mai plăcut?

Aici nu e vorba de controlul volumului ci mai degrabă de stil. Ce vrei tu de fapt e ca soția să livreze mesajele într-un mod mai elegant. Ce s-a întâmplat și a făcut-o pe soție să se schimbe dintr-o persoană care vorbește melodios într-una care strigă? Au îmbătrânit semințele.

Soluția: Meditația cafelei. Înainte de culcare, te gândești cu bucurie la semințele vechi pe care sigur le-ai plantat și care au făcut-o pe soție să îți vorbească duios în trecut iar acest lucru va planta semințe noi de același tip.

Să îți îndrepți gândurile spre lucrurile bune pe care le-ai făcut, indiferent dacă ele s-au întâmplat ieri, anul trecut sau acum zece ani.

Și când faci asta, plantezi multe semințe bune, noi”.

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 479-482

 

Cum scăpăm de înțepăturile” din cuplu?

„Problema: eu și soțul meu ne certăm foarte rar, nu țipăm unul la altul, dar am impresia că ne înțepăm tot timpul cu vorbe: ne aruncăm răutăți pe tot parcursul zilei. Care e karma pentru a vedea puțină bunătatea în schimburile noastre de replici?

Acesta e un ciclu: el îmi aruncă o mică răutate; apoi eu îi spun ceva mai înțepător; iar el îmi răspunde cu ceva și mai și după care pleacă. Iar data viitoare când îl revăd, reiau replicile de unde am rămas. Și amândoi ținem în noi această stare de răutate și amărăciune.

Soluția: există moduri temporare de a întrerupe un ciclu și există moduri definitive, care opresc un ciclu pentru totdeauna.

Cele temporare le-am învățat de la părinți, de genul: să nu mergem certați la culcare  – ceea ce funcționează de multe ori. Sau să ne gândim la efectul pe care îl are ciondăneala noastră permanentă asupra copiilor iar noi înțelegem acest lucru și încercăm să nu ne certăm de față cu copii – dar aici nu facem decât să ne înfrânăm sentimentele.

Singurul lucru care pune capăt unui ciclu de înțepături verbale e să înțelegi exact ce se întâmplă. Textele străvechi numesc acest lucru Desăvârșirea Înțelepciunii.

Dacă soțul tău îți zice cât de rea a fost cina gătită de tine aseară, în loc să te înfurii și să îi răspunzi, trebuie să te gândești de a spus el asta.

El se plânge  de cina de aseară pentru că și tu te-ai plâns față de cineva, poate la serviciu, despre șeful tău, în urmă cu o săptămână. Răutățile lui vin de fapt de la tine.

Când  înțelegi cum funcționează un ciclu, ciclul se rupe.

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 483-485

 

Cum scăpăm de dependența de internet

„Problema: partenerul meu pare mai interesat de poze cu fete de pe internet decât cu mine.

Aceasta este o dependență. Vrea să se oprească, știe că-i face rău, dar nu se poate opri. Frumusețea “Șlefuitorului de Diamante” e că ne dă puterea să ne oprim atunci când noi nu avem puterea să ne oprim. Atunci când lucrăm la o dependență folosind acest sistem, nu apelăm la rațiunea persoanei în cauză sau la puterea voinței pentru a o determina să se oprească. Pentru că dacă ar fi putut să oprească dependența în acest fel, ar fi făcut-o.

Soluția: Cei 4 Pași. Cel mai bun mod în care persoana dependentă  se poate ajuta pe sine, e să ajute pe altcineva.

Motivul pentru care AA (alcoolici anonimi) funcționează atât de bine constă în faptul că un sponsor (persoana care a reușit să stea departe de băutura mai bine de un an) își asumă responsabilitatea de a ajuta o altă persoană dependentă. Și astfel, plantează semințe că să vadă cum propria dependență încetează.

Și apoi, nu mai discutăm despre puterea voinței sau a rațiunii, pentru că nu putem să fim rezonabili când suntem dependenți.”

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 491-494

 

Cum scăpăm de dependența de alcool

„Problema: Soția mea are o dependență gravă de alcool. Acum, în multe zile, pare că pierde complet controlul; am impresia că are o relație mai bună cu sticla decât cu mine. Care e sămânța pentru a învinge această dependență?

Soluția: sunt două moduri în care putem lucra cu dependența. Unul e ca persoana care are probleme cu băutura să-și planteze singură semințele prin care să vadă cum dorința de a consuma alcool dispare pur si simplu. (vezi postarea din 17 mai)

O altă abordare: o combinație între Floarea a Treia, a Doua Lege a Karmei și a Treia dintre cele Patru Puteri.

Ideea este că soția este deja parte din lumea ta. Iar acea lume vine într-adevăr din semințele pe care tu le plantezi chiar și acum. Dacă vezi cum cineva apropiat ție se confruntă cu o depdendență, Floarea a Treia spune că trebuie să ai semințele care te fac să vezi acest lucru. Și dacă ai semințele, înseamnă că ai făcut – și la un anumit nivel încă faci – tu însuți ceva similar. Legea a Doua a Karmei spune că semințele – dependențele tale minore – sunt mult mai mici decât dependența de alcool a soției.

Și a treia din cele Patru Puteri spune că tu poți să dezactivezi semințele dependenței tale dacă recunoști, pur și simplu, că ai această problemă și îți iei angajamentul să o rezolvi. Ar putea fi, spre ex, dependența de cafea. Simți nevoia să bei cafea în fiecare zi, știi că îți face rău; și nu te poți opri deși știi că îți face rău.”

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 496-498

 

Cum plantăm semințe ca soțul să vrea copii

„Problema: Eu vreau să avem copii dar soțul meu nu vrea. Care e karma ca să-l văd interesat să întemeiem o familie?

  • De vrei să ai un copil? Care este esența în a avea un copil?
  • Cred că e o șansă de a te dărui complet altei persoane.
  • Și vrei ca soțul tău să fie de acord cu această idee, de a vă dărui amândoi, viața unei alte persoane. Și pentru a vedea asta la soțul tău va fi nevoie să plantezi o sămânță.
  • Și care ar fi această sămânță?
  • Să mă dăruiesc eu însămi cuiva chiar înainte de a apariția unui copil. Aș putea să mă dăruiesc mai complet soțului meu.
  • Da, da. Mulți bărbați au emoții mari când soțiile încep să vorbească despre copii deoarece uneori, soția se dăruiește copilului și nu se mai dăruiește bărbatului iar el se simte lăsat pe dinafară, uneori pentru tot restul vieții.. poate că simte că, atunci când v-ați căsătorit, v-ați promis deja să vă dăruiți unul celuilalt, în totalitate. Iar acum, într-un fel, îți încalci acea promisiune.
  • Deci, dacă vreau să îmi văd soțul încântat de ideea de a avea un copil cu mine, trebuie să îmi țin promisiunea inițială, de a mă dărui complet lui. Apoi el mi se va alătura și ne vom dărui amândoi copilului. Dacă eu continui să mă dăruiesc atât lui cât și copilului după ce vine pe lume, voi continua să-l văd dăruindu-se și el, atât mie cât și copilului, pentru tot restul vieții.”

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 503-505

 

Considerente despre avort

„Din punct de vedere cultural țările sunt diferite – la fel și rasele umane, societățile, tradițiile religioase – și fiecare are propria părere despre avorturi și cred că este important să respectăm aceste diferențe care țin de modul în care am fost crescuți și educați.

Învățăturile antice din Tibet spun că mintea noastră intră în pântec la momentul concepției; și că prin urmare, distrugerea oului după acest moment înseamnă să iei viața unei ființe umane.

Profesorii de la școală și multe alte persoane adulte, menționaseră deseori că avorturile nu sunt ceva greșit și așa credeam și eu. Dar, în anii care au trecut, sute de femei au venit la mine să-mi spună că au făcut un avort și că se simt groaznic. O dată chiar am fost chemat la un spital de boli mentale ca să vorbesc cu o femeie care venise în mod regulat la conferințele mele și care-și pierduse mințile după un avort.

Cu siguranță cu toții am observat că procesul avortului pare să traumatizeze majoritatea femeilor pentru o lungă perioadă de timp după aceea.”

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 506-508

 

Semințe pentru a avea copii

„Problema: eu și soția am pierdut două sarcini în ultimii ani; Ce karma trebuie să plantăm pentru a avea o familie? Avem deja o fată dar ne dorim și un băiat.

Aici e vorba de două semințe. Semințele pentru un copil și semințe pentru un băiat (pentru copilul dorit)

Soluțiile:

  • cei Patru Pași pentru prima sămânță – să vă oferiți voluntari să lucrați la un spital care ajută copii, copii mici cu probleme congenitale, probleme de sănătate pe care le au din naștere. Faceți ori ce e nevoie: schimbat scutece, măturat pe jos etc. o dată pe săptămână, timp de două ore. Din semințe mici ies copaci mari. Apoi Meditație Cafelei pe 3 lucruri: bucuroși că ați planificat să ajutați la spital. Fericiți că ați ajutat efectiv copii. Și având o viziune a viitorului, la a cărui creație contribuim doar prin faptul că suntem exemple vii: o lume în care toate cuplurile care-și doresc un copil îl pot avea, doar plantând semințele.
  • cei Patru Pași pentru a doua sămânță – esența este să aveți cea ce vă doriți: un băiat. Atunci trebuie să plantați o sămânță care să vă aducă exact ce vă doriți. Prin urmare ajutați pe cineva să își descopere cea mai mare dorință, să îl ajutați să identifice ce își dorește cel mai mult și să-l ajutați să obțină acel lucru. Scoate-ți pe cineva la o cafea și-l ajutați să depisteze ce-și dorește cu adevărat în viață.”

 

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 514-516

 

Semințe pentru a-ti vedea partenerul deschis la calea ta spirituală

„Problema: După mulți ani fără o cale spirituală, am găsit una și sunt foarte entuziasmată. Încerc să îmi conving soțul să vina la unele dintre evenimente, da el nu este interesat și am impresia că e plin de resentimente. Ce sămânță trebuie să plantez ca să-l văd pe aceeași cale cu mine?

Mai întâi să clarificăm ce anume nu funcționează. Nu funcționează încercarea de a-l convinge pe soțul tău să ți se alăture pe această nouă cale. Nu funcționează să te cerți cu el. la fel și în cazul în care nu spui nimic: tratamentul prin liniște. Și nu e bine să pui presiune pe vreun membru al familiei ca să accepte punctele tale de vedere.

Soluția: vrei ca soțul să fie mai deschis către calea pe care tu ai găsit-o și poți să obții acest lucru. Trebuie doar să plantezi sămânța. Adică trebuie ca tu să fii mai deschisă la ideile altor persoane. A Doua Lege a Karmei spune că sămânța pe care o vei planta poate să fie mult, mult mai mică decât rezultatul pe care îl urmărești. Pentru a-l vedea pe soțul tău deschizându-și cu adevărat inima, tot timpul, la ideile pe care le urmezi tu, nu e nevoie să investești mai mult dec câteva ore pe săptămână lucrând ca să fii mai deschisă la ideile și sugestiile pe care le exprimă oamenii din jurul tău. Și cel mai important, Pasul Patru: Meditația Cafelei.”

 

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 519-520

 

Dacă sari peste Meditația Cafelei, sari peste succesul și fericirea ta!

„Meditația Cafelei chiar este o treabă importantă. Și oamenii par să aibă mari probleme cu ea. De multe ori, nu o iau în serios din start sau, chiar dacă încearcă să o facă în mod regulat când merg la son, își dau seama că nu se pot concentra așa cum ar trebui.

Până să ajungem la somn  trecem printr-o zi lungă din viață și suntem obosiți. Și când sunt obosiți, adulții sunt la fel de irascibili ca niște copii. Oboseala tinde să ne exagereze toate problemele, toate grijile, disproporționat de mult.

Așa că adormim cu probleme exagerate în minte și, după o noapte întreagă în pat, ele se intensifică și mai mult. Adormim cu greu, ne trezim la ore ciudate în tipul nopții iar dimineața deschidem ochii și îi ațintim în tavan cu o oră sau două înainte să sune ceasul.

Toate astea se schimbă odată cu Meditația Cafelei.  Medităm la lucrurile bune pe care le facem pentru ceilalți – adormim fericiți. Mintea lucrează cu aceste semințe în timp ce noi dormim și în felul acesta semințele se multiplică uluitor de mult, în solul aflat sub mintea conștientă.

Mii și mii de oameni din lumea întreagă plantează semințe conform principiilor Șlefuitorului de Diamante. Dar dacă semințele vor crește puternice sau nu depinde în foarte mare măsură de cât de bună e Meditația Cafelei pe care o facem.

Meditația Cafelei decide dacă vei obține ce vrei în viață sau nu. Nu te lăsa păcălit (ă) de simplitatea ei sau de faptul că e plăcut să te așezi în pat, noaptea, și să te gândești la toate lucrurile bune pe care le aci pentru oameni.

Nu este adevărat că cele mai puternice semințe karmice pe care le poți planta necesită mult efort sau stres. Dacă te gândești un pic, s-ar putea sa fie chiar invers; dacă găsești cu adevărat cele mai puternice instrumente spirituale dintre toate, prin însăși natura lor, sunt toate șansele ca ele să fie blânde, simple și ușoare.

Meditația Cafelei este undea dintre cele mai plăcute practici spirituale; și este cea mai puternică; și cea mai necesară. Sari peste Meditația Cafelei și sar peste succesul și fericirea ta.”

 

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 521-522

 

Intimitatea poate fi o mare virtute, dar pentru asta este nevoie de o mare virtute

“Problema: uneori simt că o relație – mai ales una care implică intimitate – e ceva foarte lumesc și că pierd pe latura spirituală a vieți. Pot să am o relație fizică, dar să o fac cumva să fie și spirituală?

Soluția: Intimitatea fizică dintre doi oameni poate de fapt să încurajeze progresul spiritual în loc să-l îngreuneze. Sunt ca polul pozitivi și polul negativ al unei baterii. Imediat ce există o conexiune adâncă între un bărbat și o femeie – fizică dar și emoțională și spirituală – atunci energia feminină de care are nevoie un bărbat pentru a fi complet curge de la ea în el și invers.

Dacă ajungi la un punct în care ai plantat în tine multe semințe pentru evoluție spirituală, vei avea și o grămadă de semințe pozitive, în general.

Împreună cu intimitatea fizică, trebuie să existe o intimitate a spiritelor. Și o intimitate a spiritelor – iubire adevărată între un bărbat și o femeie – este ceva ce se poate întâmpla doar în condiții de cinste și respect reciproc. Se poate întâmpla doar când fiecare partener are conștiința perfect curată: când fiecare respectă un standard foarte înalt de integritate personală.

Singură, intimitatea fizică nu creează unirea a două suflete; e nevoie ca cei doi să țină extrem de mult unul la celălalt și e nevoie de multă bunătate între cei doi.

Iar asta înseamnă că relația trebuie să fie stabilă și foarte loială. Un angajament pe care fiecare partener să îl respecte cu desăvârșire. Nu cred că ar putea fi vorba de ceva superficial și în nici un caz nu ar putea fi vorba să-ți înșeli partenerul într-un scenariu în care te păcălești singur spunându-ți că ai o relație intimă cu altcineva decât partenerul cu scopul de a te ilumina.

E nevoie de foarte multe semințe pozitive ca intimitatea cu soțul sau soția să vă ajute pe amândoi pe calea spiritual. Dacă intimitatea e pătată în vreun fel – dacă vreunul dintre parteneri nu respectă un cod etic foarte strict de viață – acest lucru nu ar putea să aducă decât necazuri tuturor celor implicați.

Intimitatea poate fi o mare virtute, dar pentru asta este nevoie de o mare virtute.”

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 524-529

 

Semințe pentru un sărut strașnic

 

„Problema: soțul meu nu știe să sărute și nu reușesc să-l învăț. Care e karma ca să obțin un sărut strașnic de la tipul asta?

  • Mai întâi, ce anume face ca un sărut să fie strașnic?
  • În opinia mea, un sărut trebuie să fie lipicios.

Soluția: Aici e vorba de concentrare. Dacă vrei să fie lipicios, atunci sărutul trebuie să dureze ceva timp. Pentru ca un sărut să dureze, amândoi trebuie să fiți absorbiți de el. și asta înseamnă că tu vrei ca el să se concentreze la sărut, în timp ce sărută. Iar concentrarea înseamnă ca el să nu se gândească la nimic altceva în timp ce sărută. Vrei ca soțul tău să fie prezent și mulțumit, pus și simplu să stea acolo și să te sărute. Vrei un sentiment reciproc de concentrare totală, o concentrare n care să simțiți bucurie.

Va trebui să plantăm semințe pentru concentrarea perfectă! Meditația zilnică sau evitarea supra stimulării (email, Facebook) – pot ajuta la concentrare.

Dar mai profund de atât – ar trebi să oferim concentrare și liniște altei persoane. Să ne alegem cu grijă cuvintele și chiar gesturile, plus expresia de pe chipul nostru. Karma de a fi atenți în acest fel plantează semințe ca să vedem cum mintea noastră va fi liniștită și concentrată. Și atunci, chiar vom putea să oferim cuiva toată atenția noastră în timp ce ne sărutăm.”

Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 533-537