Un lider, un conducător este o persoana care ghidează un grup de oameni către un loc mai bun.
Această definiție a conducătorului include trei aspecte: cunoaștere, afecțiune și putere.
“Cunoașterea” se referă la faptul că un conducător știe unde ne aflăm acum și cunoaște un loc mai bun în care am putea merge. Acel “loc mai bun” poate fi un produs nou, un alt serviciu care poate fi îmbunătățit. Sau ar putea însemna și un mod mai plăcut de a trăi pentru familia noastră, sau chiar o stare superioară a minții, sau o lume mai bună.
”Afecțiunea” înseamnă că liderul nu doar vede că am putea merge într-un loc mai bun, dar îi și pasă suficient de mult de noi ca să se asigure că ajungem acolo – este dispus să investească timp ca să ne ajute și să ne ghideze către acel loc mai bun.
”Puterea” înseamnă că liderul știe unde suntem, îi pasă suficient și își dorește să ne ajute – dar de asemenea are puterea și capacitatea să ne conducă, atunci când nu suntem capabili să ajungem acolo prin forțele proprii. Fără această putere, cunoașterea și afecțiunea conducătorului ar fi doar un fel de empatie și nu ceva ce ne-ar putea ajuta cu adevărat.
Deci dacă vrem să fim lideri, acesta este motivația pentru care ar trebui să ne dorim să conducem.
Prin urmare, a fi lider este de fapt o filosofie de viață, un mod mai profund de a ne trăi viața pentru noi și pentru alții. Lideri pot fi: cei care se găsesc în poziții de conducere, oamenii de știință, profesorii, medicii etc și mai ales părinții!
Iată acum câteva acțiuni (semințe) pe care să le faci sau că nu le faci pentru a deveni un lider 😊
- Nu te mândri/lăuda cu calitățile tale. Ori de câte ori te gândești la inteligența, la posesiunile tale, la ajutorul dat altora – fii modest (ă) în a le expune;
- Întotdeauna asumă-ți cel mai neînsemnat rol într-un grup: fii ultima persoană care ia prânzul; fii acea persoană care să facă lucrurile neplăcute acele ”dirty jobs”; lasă-i pe alții înaintea ta;
- Tratează oamenii în mod egal. Persoanele superioare, nu arată respect altora. Persoanele super superioare îi respectă pe toți. Și mai ales pe cei care fac munca de jos:
- Respectă părinții, profesorii și pe cei în vârstă;
- Fii o persoană generoasă și fă multe fapte bune, mai ales pentru persoanele care au urgențe (bolnavi, săraci, în nevoi, refugiați, etc):
- Asumă-ți responsabilitatea și mai ales atunci când nimeni nu vrea să și-o asume;
- Orice muncești, muncește cu bucurie;
- Vorbește cu blândețe – nu răni sentimentele altora și nu spune cuvinte furioase;
- Vorbește cu înțelepciune adică dacă este folositor ceea ce vrei să spui și nu vorbi despre lucruri pe care nu ai de gând să le faci;
- Încurajează oamenii tot timpul;
- Fii mereu un bun exemplu prin a te purta conform a ceea ce predici;
- Dă dovadă permanent de bunătate față de oameni și arată-le sincer că ești preocupat (ă) de ei.
Înțelepciunea înseamnă să îți dorești să devii un lider al întregii tale vieți personale și profesionale.