Shopping Cart

Nu ai niciun produs în coș.

Cele 4 reguli ale tiparelor mentale

Deoarece prezentul nu poate fi schimbat, datorită acelor tipare mentale sădite în trecut în mintea noastră, arta înţelepciunii preusupune să ştii cum să întoci lucrurile în avantajul tău.  Dar pentru asta trebuie să ştii cum funcţionează aceste tipare asupra ta. Iată aici regulile de bază care guvernează modul în care tiparele “înfloresc” în mintea noastră.

Proporţiile tiparelor mentale

“La fel ca seminţele din natură, seminţele sădite în fluxul conştiinţei continuă să se dezvolte şi după ce au fost plantate şi, tot ca în natură, cresc exponenţial. Proporţiile unui tipar mental implantat în prima zi a lunii se dublează până a doua zi, pentru ca în a treia zi să se mărească de patru ori, astfel că, până în a cincea zi a lunii, tiparul va avea o amploare de 60 de ori mai mare decât la început. Să luăm, de pildă, greutatea în grame a unei ghinde în comparaţie cu greutatea stejarului care va creşte din ea – practic, fiecare tonă din trunchiul copacului corespunde unui gram din sămânţa din care s-a dezvoltat. Vechea înţelepciune tibetană spune că şi seminţele sădite în mintea noastră se comportă la fel.

Chiar şi faptele foarte neînsemnate sau neintenţionate pe care le săvârşim faţă de alte persoane sădesc în mintea nostră seminţe, care, cu timpul înfloresc, preschimbându-se în experienţe uriaşe”

Prima regulă

“Conţinutul general al experienţei impuse asupra noastră de tiparul respectiv trebuie să corespundă cu conţinutul general al experienţei iniţiale, care a provocat imprimarea tiparului.

Aceasta înseamnă că un tipar care s-a imprimat în mintea noastră printr-o acţiune negativă – o faptă pe care am săvârşit-o cu scopul de a face rău cuiva – nu poate decât să ne constrângă să percpem un anumit lucru ca pe o experienţă cu consecinţe neplăcute.

Pe de altă parte, un tipar imprimat în urma unei acţiuni pozitive- printr-un lucru pe care l-am realizat cu scopul de a ajuta pe cineva – nu poate decât să ne constrângă să percepem un anumit lucru ca pe o experienţă cu consecinţe plăcute.

În termeni simpli: o acţiune negativă nu poate duce decât la rezultate negative iar o acţiune pozitivă nu poate duce decât la rezultate pozitive”

A doua regulă

“Forţa tiparului se amplifică fără întrerupere cât timp rămâne în subconştient; cu alte cuvinte, până când înfloreşte şi ne constrânge să trăim o anumită experienţă, bună sau rea.

Cu alte cuvinte, chiar şi o faptă relativ neînsemnată, dacă este săvârşită cu conştiinţa clară a modului în care tiparele ne determină să percepem într-un anume fel o lume altminteri “neutră” sau “goală”, va produce efecte extraordinare”

A treia regulă

“Nici o experienţă, de nici un fel, nu are loc dacă nu a fost implantat mai întâi tiparul care să o declanşeze.

Ideea esenţială aici este că fiecare experienţă prin care trecem este declanşată de un tipar imprimat anterior: nimic din jurul nostru – nici oamenii, nici lucrurile, nici evenimentele propriu-zise şi nici măcar gândurile noastre – nu apare fără să fi fost provocat de un tipar care s-a imprimat în mintea noastră şi care iese la suprafaţa conştiinţei, obligându-ne să îl percepem”.

A patra regulă

“Odată ce un tipar a fost sădit în mintea noastră trebuie să aibă drept consecinţă o experienţă: nici un tipar nu se iroseşte.

Regula numărul patru este un fel de reciprocă a regulii numărul trei; şi anume, dacă este adevărat că nici o experienţă, de nici un fel, nu are loc decât dacă există dinainte un tipar care să o provoace, nu mai puţin adevărat este că – odată ce un tipar s-a imprimat în mintea noastă – el trebuie să ducă la o experienţă. Tiparele nu se irosesc niciodată; produc întotdeaun un efect, ne obligă întotdeauna să percem ceva”

Şlefuitorul de Diamante, cap. 6, Cum să foloseşti singur potenţialul

Descarcă ghidul introductiv!

Abonează-te la newsletter-ul Diamond System și vei primi instant ghidul pdf introductiv "Crește-ți venitul folosind Sistemul Semințelor", plus o serie de lecții video cu principiile de bază ale acestui sistem!

Uneltele de bază din sistemul semințelor

Înscrie-te și urmărește cele 7 lecții video despre unelte sistemului semințelor.

Așteaptă puțin te rog!

Felicitări!

Te-ai înscris. Verifică-ți te rog adresa de mail pentru confirmare!

Deasemenea, verifică și directorul SPAM și adaugă-mi adresa în lista ta de contacte!